Учени от университета в Манчестър установиха, че оризът, употребяван в по-големи количества, повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Причината е в арсена, който се натрупва в ориза по естествен път, попадайки в него от почвата и водата, особено на места, където се използват хербициди. Доказано е, че той може да причини онкологични и чернодробни заболявания.

Според учените арсенът в ориза е виновен за повече от 50 000 предотвратими смъртни случая годишно по целия свят.

Изследователите установили какво е потреблението на ориз в Англия и Уелс, както и какво е разпространението на сърдечносъдовите заболявания, предизвикани от арсена. Оказало се, че при 25% от хората, в чието меню редовно присъства оризът, е повишен рискът от сърдечносъдови проблеми в сравнение с 25% от тези, които много рядко употребявали този продукт.

Специалистите не съветват хората напълно да се откажат от ориза, защото в него има много полезни фибри, но да избират внимателно сорта, като препоръката е да се ориентират към басмати.

Сподели във Facebook