С наближаването на зимата се обострят много хронични заболявания, в това число и депресиите. Причината е в намалената светла част на деня, захлаждането и преместването на часа. Затова специалистите предлагат осем начина, които ще ви помогнат да преодолеете тревожността и депресията.

Грижете се повече за себе си

Важно е в този период да отделяте повече време за себе си. Намерете време за почивка, за срещи с приятели и за любимото занимание.

Не бягайте от проблема

С появата на първите симптоми, не ги пренебрегвайте. Признайте, че имате проблем и се заемете да го преодолеете. Ако нямате настроение, позволете си да се поглезите с хубава книга или филм, които ще ви отпуснат и ще ви дистанцират от мрачните мисли.

Прилагайте комплексен подход

При депресия е необходимо не само да обръщате внимание на психичното си състояние, а и на тялото си. Спортувайте, хранете се правилно, пийте повече вода и се разхождайте на чист въздух.

Заемете се с творчество

Ако отдавна искате да напишете някаква история или да нарисувате картина, сезонната депресия е най-подходящият период за това. Творческата дейност оказва благотворно влияние върху психичното здраве на хората.

Променете начина си на хранене

Някои промени в начина на хранене могат да облекчат състоянието ви. Изключете от менюто си захарта, кафето и спиртните напитки. Това ще намали тревожността ви. Употребявайте повече продукти, богати на антиоксиданти, като пълнозърнести храни, зелен чай или ферментирали зеленчуци.

Разхождайте се на слънце

Тъй като витамин D е изключително важен за доброто настроение, а неговият главен източник е слънцето, то в есенно-зимния период трябва да се стараете всяка свободна минута да прекарвате навън, особено при ясно време.

Вземете отпуска

Ако всяка година страдате от сезонна депресия, планирайте отпуската си през есента и посетете някоя топла и слънчева страна. Много специалисти са стигнали до извода, че отпуската в студеното време е по-полезна за психичното здраве на хората.

Създайте комфорт на работното си място

Тъй като хората прекарват много часове на работното си място, експертите съветват да го направят максимално комфортно. Могат да поставят бюрото си до прозореца например, за да си осигурят повече светлина.

Сподели във Facebook