Стойте си вкъщи, не пътувайте никъде, независимо, че предстои дългият Великденски уикенд, повтарят в последните дни в изявленията си по телевизиите австралийският министър-председател Скот Морисън и премиерите на отделните щати на Австралия. Източната част на страната, където живее 80 на сто от населението, е и логично с най-много случаи на заразени с коронавирус. Ако нарушим правилата и физическата дистанция, може да ни сполети кошмарният сценарий, който се разиграва отвъд океана, повтарят висшите държавни служители и разчитат, че хората ще ги послушат. (Все пак – за всеки случай, вчера, когато тук беше Разпети петък, основните пътища бяха препречени.) 

Ако отидете от Куинсленд в съседния щат, Нов Южен Уелс, като се върнете, ще трябва да влезете в 14-дневен карантинен период, предупредиха властите. Не проваляйте всичко, което постигнахме в последните седмици. Трети ден случаите на заразени в страната са под сто, вероятно държим плато, но балансът е много крехък. Умоляваме ви, не пътувайте. От самото начало на пандемията сте наясно, че социалната изолация ще продължи с месеци и икономическата цена ще бъде висока.

Теоретичен модел, създаден на базата на международния опит досега, показва, че безконтролното разпространение на пандемията с рязък пик на заболелите в Австралия ще изисква 35 хиляди легла за интензивна грижа, което е 28 хиляди над съществуващите в момента. С карантина и изолация тук ще са необходими 17 хиляди легла за интензивно лечение или няма да достигат 10 хиляди.

 

Комбинацията на карантина, изолация и социална дистанция, прилагани едновременно, ще намалят необходимостта от легла до наличните. 
Към момента заразените в страната са малко над 6 хиляди души след направени към 330 хиляди теста. 

В Австралия не са много тези, които си мислят, че правилата са, за да се нарушават. Ако се нарушават, се плащат глоби. Мерките са драконовски и опущения не се толерират. Дезинфектантите са навсякъде, контролът е повсеместен, полицейските патрули са навън – за две седмици са направени над 17 хиляди проверки и са платени към 600 глоби. Правилата са разписани в детайл и не оставят пролуки за импровизации.

Глобите вървят с пълна сила – първото заведение, за което чухме по новините, носи символичното име „Чайна“ („Китай“) и там бяха хванати четирима да си пият питието. На собственика това струваше 10 хиляди долара. Млад мъж от круизен кораб е бил въдворен под карантина в хотел. По-късно е бил хванат да излиза на разходка и е бил предупреден от охраната. След това обаче се измъква през аварийния изход, хваща градски транспорт и отива да посети приятелката си. Заради безотговорното си отношение и заплахата, която представлява за общественото здраве, е наказан да плати 50 хиляди долара.

Радиата промениха форматите се и информират и забавляват слушателите в крак с вируса – има примерно класация „Корона топ 1000“ за любими шлагери. Редовно се излъчва съобщението на правителството при какви условия могат да се напускат домовете: ако трябва да си напазарувате; за да се разхождате и спортувате; ако се налага да посетите лекар или да се грижите за болен; ако отивате на работа или на училище, но само, ако се налага. Рекламите, които се въртят, сега завършват с призива „Но преди всичко се пазете здрави!“.

Сподели във Facebook