Здраве

14 Октомври 2014

1328

Животът днес

Остеопорозата не щади и мъжете

Световният ден за борба със заболяването, 20 октомври, през 2014 е посветен на силния пол

Д-р Родина НЕСТОРОВА, Ревматологичен център „Св. Ирина”, София

Остеопорозата (ОП) е най-честото костно заболяване при човека. През 1994 г. СЗО я определя като „прогресивно системно заболяване на костния скелет, което се характеризира с понижена маса и влошена микроархитектура на костта, водещи до повишена чупливост на костите и повишен риск от фрактури”. ОП е резултат от дисбаланс между процесите на костно изграждане и костно разграждане, в резултат на което надмощие взема разграждането. Така костта изтънява, става по-крехка и лесно се чупи.

5 мита за остеопорозата при мъжете

1. Остеопорозата е болест на жените.
Истината: ОП засяга и мъжете на възраст над 50 г. Всеки пети мъж над 50-годишна възраст претърпява фрактура от ОП през оставащата част от живота си. Около 65-70 г. и двата пола са с еднаква степен на костна загуба и с намалена абсорбция на калций. Бедрената фрактура при мъжете се асоциира с 2 пъти по-голяма смъртност, отколкото при жените.

2. Остеопорозата е част от остаряването и не можем да я предотвратим.
Истината: Костната фрактура след минимална травма или дори без травма не е нормална за никоя възраст. Първата стъпка на превенция за всички възрасти е здравословен начин на живот. Всички клинични проучвания с антиостеопорозни лекарства показват, че ако се започне лечение веднага след първата фрактура, рискът от следваща фрактура намалява с 30 до 70%.

3. Остеопорозата не е спешна здравна грижа и не са необходими незабавни действия.
Истината: Ако ОП не се диагностицира и лекува навреме, рискът от фрактури е много висок. По време на андропаузата при мъжете костната загуба нараства и може да достигне 3-5% годишно. Преживяна фрактура се асоциира с 86% увеличаване на риска от следваща фрактура. На втората година след фрактурата 40% от преживелите не могат да се движат самостоятелно, а 60% изискват помощ при обслужване.

4. Остеопорозата не може да се диагностицира и лекува.
Истината: Диагнозата на ОП е лесна, а лечението е доказано ефективно. Наличието на фрактура е ясен знак, че по най-бързия начин трябва да се направи изследване за остеопороза и да се започне адекватно лечение. Мъжете с рискови фактори се насочват към изследване на костната минерална плътност (остеодензитометрия), което се прави на DXA апарати (двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия). Следва клинична оценка, лабораторни изследвания и назначаване на терапия. Придържането към лечението, което е продължително, е изключително важно!

5. Остеопорозата има минимално влияние върху мъжете и семейството.
Истината: Във възрастта между 50 и 65 г. мъжете губят значителен брой работни дни и продуктивност заради фрактури. Продължителността на живота при мъжете е по-кратка от тази при жените. Бедрените фрактури при мъжете я скъсяват още повече. Цената на лечението на фрактурите от ОП е по-висока от тази за лечението на миокардния инфаркт, белодробния и простатния карцином, взети заедно.

Основни рискови фактори за ОП и фрактури при мъжете са: възраст, особено над 70 г.; вече преживяна костна фрактура над 50 г.; продължителната употреба на кортикостероиди (повече от 3 месеца), както и други медикаменти - имуносупресори, тиреоидни хормони в ексцесивни дози, психотропни, антиконвулсанти, антикоагуланти, антиациди; тестостеронов дефицит; хронични заболявания - ревматоиден полиартрит, възпалителни заболявания на червата, диабет тип I и II, тиреотоксикоза, хиперпаратиреоидизъм, хронична чернодробна или бъбречна болест, онкологични заболявания; тютюнопушене; консумация на алкохол над 50 мл концентрат дневно; нисък прием на храни с калций; дефицит на витамин D; обездвижване; ниско тегло.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 118