Здраве

3 Февруари 2014

14627

Животът днес

От форума: Д-р Надежда Мендизова – ендокринолог, отговаря на вашите въпроси


Д-р Надежда Мендизова – ендокринолог от ДКЦ „Асцендент”, София, отговаря на вашите въпроси


Нина Куцарова: В момента съм на лечение за хиперфункция на щитовидната жлеза. От няколко месеца съм в норма с хормоните, но TRAK ми е положителен (2.4). Какво означава това? Моля, някой специалист или пациент да ми обясни.

Д-р Мендизова: При вас най-вероятно става дума за Базедова болест, която се лекува дълго време с тиреостатици в различни дози. Това са медикаменти, които намаляват производството на хормони в самата жлеза, а не в кръвта, така че, като се започнат, реалното им действие се реализира след около 10 дни. Тиреостатичната терапия продължава поне няколко месеца. Щом хормоните са ви в норма, това означава, че дозата на медикамента е адекватна, но не бива да се спира!!! Препоръчва се провеждане на хормонални изследвания и ехография на щитовидната жлеза на 6 месеца. Ако жлезата е голяма, има възли и не се постига ремисия с лекарства в рамките на година и половина, се преминава към оперативно лечение. Не знам дали вашият случай е такъв. Пиша ви принципно какъв е алгоритъмът. Желателно е да посещавате един и същи ендокринолог на 6 месеца за динамичен контрол на състоянието.


Красимир Стефанов: Доколкото съм разбрал, показател за действието на щитовидната жлеза е TСХ (тиреостимулиращият хормон). Може ли някой да ми каже защо при стойности в нормата на FT3, FT4 и след продължителна употреба на L-тироксин TСХ се понижава от 19.680 на 9.130, а антителата рязко се увеличават - ТАТ 529, МАТ 600? Ако TСХ влезе в норма, как ще се боря с антителата?

Д-р Мендизова: Някой ще получи Нобелова награда, ако нормализира антителата с медикаменти! За момента няма намерени такива! Идеята на лечението на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза е да се поддържа нормалната й функция. Може да имате тиреоидит на Хашимото и цял живот да не се налага да приемате медикаменти. Тази патология изисква наблюдение на 6 месеца до 1 година - ехографски и хормонално. ТСХ е хипофизен хормон, който е с различна чувствителност при всеки индивид, така че на моменти е добре да гледаме и периферните хормони, защото може иначе да се впуснем в лечение единствено на базата на лабораторните показатели, които непрекъснато ни дават високи или ниски ТСХ, но без клинична картина. Антителата доказват, че вие сте с активно автоимунно заболяване. Могат сами да се нормализират, могат дълго време да са високи. Когато не са в норма, особено при високи стойности, вероятността да се налага да се лекувате медикаментозно е по-голяма. По отношение на диета - избягвайте храни и медикаменти, които съдържат йод и имуностимулатори!!! Йодът може да ви блокира жлезата и тогава до живот да се налага да приемате хормони. Има си отделна група йоддефицитни заболявания, които за радост вече рядко се срещат у нас след йодната профилактика.

Бъдете активни! Пишете и задавайте въпроси, нашите лекари ви очакват във форума на credoweb.bg.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 86