Хората, които хапват шоколад минимум веднъж в седмицата, по-добре се справят с различни задачи, изискващи умствени натоварвания, в сравнение с тези, които избягват сладкото изкушение. Учените предполагат, че причината за позитивния ефект е свързана с наличието на флавоноиди. Това са антиоксиданти, които се съдържат още в чая, виното, някои плодове и зеленчуци.

Специалисти наблюдавали здравословното състояние на 1000 доброволци в продължение на 30 години. Целта на проучването им била да установят възможностите на паметта им, концентрацията, логическия ход на мисълта и процеса на обработка на информацията. Според учените антиоксидантите в какаото и шоколада още от древността са помагали при различни заболявания, свързани предимно със сърдечносъдовата система. Но за първи път се установява позитивният ефект върху когнитивните способности.

Експертите подчертават, че независимо от очевидните плюсове на шоколада неговата употреба трябва да върви ръка за ръка с балансираната диета.  

Сподели във Facebook