Здраве

1 Декември 2020

Животът днес

Хората по целия свят трябва да обръщат повече внимание на физическата си активност, за да избегнат редица заболявания. Това е особено важно по време на пандемия, призовават специалисти от Световната здравна организация (СЗО), затова публикуваха обновена версия на препоръките.

Учените напомнят, че всяка година около 5 милиона души умират от заболявания, свързани с обездвижването.

„Физическата активност от всякакъв тип и продължителност може да подобри здравето и самочувствието и колкото е повече, толкова по-добре. Ако прекарвате много време, седейки на работа или в училище, вие се нуждаете от повече физическа активност, за да противодействате на разрушителните последици от пасивния начин на живот“, съобщиха специалистите от СЗО.

Препоръките на организацията се появиха в момент, когато хора по целия свят са принудени да спазват режим на изолация заради пандемията от коронавирус. Според СЗО днес 25% от възрастните и 80% от младите изпитват дефицит на физическо натоварване, а кризата с COVID-19 още повече усложни ситуацията.

„Редовната физическа активност има ключово значение за профилактиката и по-успешното лечение на сърдечносъдовите заболявания, диабета тип 2, рака, а може и да намали симптомите на депресията и тревожността, да забави понижаването на когнитивните способности, да подобри паметта и да укрепи доброто състояние на мозъка“, напомниха учените.
На всички възрастни хора се препоръчват минимум 150-300 минути на седмица аеробна активност с умерена или висока интензивност. А за децата и подрастващите – средно 60 минути на ден.

Експертите допълниха, че последиците от недостига на физическа активност сред населението струва на здравеопазването по света общо 54 милиарда долара годишно. А загубите от намалената производителност на труда се оценяват на 14 милиарда долара.

Сподели във Facebook