Световната здравна организация (СЗО) направи песимистична прогноза: не бива да се разчита преждевременно, че пандемията ще затихне заради изработения колективен имунитет срещу коронавируса, защото много малко хора в глобален мащаб са преболедували от COVID-19.

Директорът на СЗО за извънредните ситуации в здравеопазването Майкъл Райън съобщи: „До момента малък брой хора по света са се заразили с вируса и са изработили имунен отговор. Трябва да се помни, че голяма част от населението на планетата е уязвима за COVID-19“.

Според официалната статистика по света са регистрирани над 20 милиона случая на заразяване с коронавирус и около 737 000 смъртни случая.

Заради липсата на колективен имунитет СЗО призовава да се носят маски в закрити помещения и при струпването на повече хора, да се спазва социалната дистанция 1,5-2 метра, да се избягва посещаването на многолюдни места. Експертите от организацията са разтревожени, че не във всички страни училищата имат създадени условия за миене на ръце, а това е един от най-разпространените начини за предаване на вируса.

Сподели във Facebook