Здраве

22 Февруари 2018

Животът днес

Психолози доказаха, че най-лесният начин да се справим с депресията, е четенето, съобщава The Daily Mail. Учените дори въведоха специален термин – „библиотирапия“, който осигурява поведенчески промени чрез емоционални реакции. Четенето освен това подобрява настроението и общото психическо състояние.

Специалистите анализирали десет изследвания, свързани с библиотерапията, и установиха, че в минимум шест от случаите са констатирани значителни подобрения в състоянието на пациентите, които са се запазили в продължение на три години. Положителният ефект бил доказан и при изследване, проведено сред пенсионери. Учените вече не се съмняват, че четенето може да замени таблетките при депресия. Навлизайки в живота на други хора, дори измислени, пациентите престават да се чувстват изолирани и се обнадеждават.

Добре влияят върху състоянието на пациентите детективските романи с несложна фабула. Идеята, че загадката или престъплението ще бъдат разкрити дава психическо облекчение. Оказва се, че ефект има и при аудиокнигите. Те също понижават тревожността и агресивността, подобряват настроението. Заедно с печатните книги те имат по-добър ефект от телевизионните сериали.

Наскоро експерти съобщиха, че независимо от изобилието на информация в интернет, книгите си остават най-добрата „храна“ за мозъка. Те учат хората да мислят и живеят, да си съставят собствено мнение за събитията и в бъдеще да умеят да избират надеждните източници на информация.

 

Сподели във Facebook