Ако сте диагностицирани с преддиабет или диабет тип 2, трябва да знаете колко е важно състоянието на стомашно-чревния тракт за контрола на количеството захар в кръвта. Не случайно учените продължават да търсят продукти, които биха помогнали в битката със заболяването. Наскоро експерти от Швеция установиха, че пълнозърнестият ечемик не само контролира апетита, но и влияе положително върху червата, като понижава нивото на захарта в кръвта, както и риска от сърдечносъдови заболявания.

Ечемикът е много богат на диетични фибри, което му позволява да се усвоява по-бавно. В комбинация с високи нива на магнезий той се смята за невероятно здравословна храна за диабетици и хора с висок риск от развитие на това заболяване.

Въглехидратите в ечемика постепенно се превръщат в глюкоза, което помага да се поддържа енергията и клетъчната функция без бързо повишаване на захарта в кръвта.

Другите пълнозърнести храни също имат подобни свойства, но учените са на мнение, че ечемикът е най-добрият избор при диабет.

Сподели във Facebook