Учени от Станфордския университет дадоха свой отговор на въпроса как да бъдем щастливи. Според психолозите на първо място не бива непрекъснато да мислим за бъдещето.

Опитите да се съсредоточаваме върху това, което ще се случи, дори и в оптимистичен план, неизменно води до тревога. Мозъкът ни така е устроен, че е невъзможно през цялото време да се фокусира само върху едно нещо. Така в крайна сметка човек започва да се безпокои за бъдещето и се появява стрес. Очакването за щастливите години, които ще последват, почти винаги е съпроводено със страх, че те може да не се случат, а това предизвиква гняв и други негативни емоции.

Стресът, разбира се, служи като мотив за действия, но когато е дългосрочен и хроничен, влияе върху здравето и интелектуалните способности – вниманието и паметта. Така че прекаленото съсредоточаване върху бъдещето може да ни навреди.

Хората се чувстват щастливи, ако се научат да се възползват от настоящия момент. Те започват по-бързо да мислят и по-творчески да разрешават проблемите, защото състоянието на щастие прави хората с 12% по-продуктивни. Положителните емоции помагат на хората да станат по-устойчиви на стреса, помага им по-бързо да преодолеят проблемите и несполуките.

Безусловно, добре е да имаме цели, към които да се стремим. Но вместо да „зациклим“ в мисли каква ще е следващата задача от списъка, учените препоръчват да се съсредоточим в настоящия момент.

Сподели във Facebook