Здраве

12 Ноември 2020

credoweb bg

През октомври отбелязахме Световния месец за борба с рака на гърдата. Месец, в който напомняме на жените колко важни са профилактичните прегледи. Открит навреме, ракът на гърдата е лечим, категоричен е проф. Георги Байчев от екипа на Клиниката по гръдна хирургия на Военномедицинска академия (ВМА).

Каква е честотата на рака на гърдата сред жените у нас и каква е възрастта, в която се появява?

Карциномът на млечната жлеза е най-честият злокачествен тумор при жените, както у нас, така и в развитите страни - около една четвърт от всички злокачествени образувания и на 2-ро място сред причините за смъртност при онкологичните заболявания, след карцинома на белия дроб. Най-често засегнатата възраст е между 50 и 70 години. За съжаление, през последните години се наблюдава тенденция на подмладяване на заболяването.

Какви са признаците на развитие на лезията, характеризира ли се уплътнението с бърз растеж?

Карциномът на гърдата може да протича дълго време безсимптомно и тук е мястото на скрининга и профилактичните прегледи. Най-често се установява с образна диагностика, която включва мамография и ехография. Първите симптоми обикновено са болезнено уплътнение, както и кожни проблеми в тази област и уголемени лимфни възли. Но нашата цел, като онколози, е да го диагностицираме в ранните стадии, когато все още няма клинична изява и ако жените участват в такива профилактични прегледи, това би довело до много по-добра прогноза и изход на заболяването.

Винаги ли ракът на гърдата е обвързан с наследственост?

Не, само при около 5% от случаите са доказани генетични фактори. При по-младите жени, които развиват заболяването до 40-годишна възраст, този процент е по-висок и достига до около 25%. В последните години генетиката по отношение на това заболяване бележи бърз растеж.

Всяка бучка в гърдата ли е злокачествено образование?

Не, по принцип всяка втора жена с менструация между 30 и 55 години има различна форма на мастопатия. Обикновено в повечето случаи при уплътненията на гърдата се касае за доброкачествени мастопатии, има и други доброкачествени заболявания – фиброаденом, папилом, но тук вече е мястото на клинициста за дефинирането на доброкачественото уплътнение на гърдата от клинично изразен рак на гърдата.

Когато става дума за карцином, какви са терапевтичните подходи? Кога се пристъпва към частична резекция и кога се прави пълна мастектомия?

Поведението в онкологията е мултидисциплинарно. Всички пациенти се разглеждат на т.нар. онкологични комисии. Обикновено в първите стадии при тумори до 2 см се започва с оперативно лечение. Доста са изискванията за запазване на гърдата, но по принцип, при по-честите тумори до 2 см, се извършва т.нар. органосъхраняваща операция с цел запазване на млечната жлеза. Но това е свързано с възрастта на пациентката, с обема на гърдата и други фактори. Пак повтарям, нашата цел като онкохирурзи е да откриваме проблема в нулевия и първия стадий, когато се извършват тези щадящи гърдата операции.

В заключение, да припомним как жените трябва да преглеждат сами гърдите си, колко често да правят преглед при мамолог?

По-принцип, всяка жена след 20-годишна възраст е желателно в седмицата след цикъл – когато гърдата е най-спокойна, в право и в легнало положение, сама да проверява гърдите си за уплътнения, за секрет от зърното, за кожни промени и уголемени лимфни възли. Ако няма никакви оплаквания, първият клиничен преглед се препоръчва да бъде направен между 30-35-годишна възраст, но при фамилно обременени жени наблюдението трябва да е по-интензивно, а клиничните прегледи да започнат в по-ранна възраст. И вече по преценка на клинициста – при жените до 40-годишна възраст се правят ехографски изследвания, а при тези над тази възраст - и мамография.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook