Здраве

8 Септември 2017

Животът днес

Учени установиха, че любимото занимание може да прибави няколко години към живота на всеки човек. Специалисти от Великобритания наблюдавали в продължение на 8,5 г. група от възрастни англичани, които в началото били на около 65 години. Изследователите се интересували дали имат някакви увлечения. Оказало се, че в продължение на 8,5 г. починали 29% от участниците в проучването, които нямат хоби и само 9% от хората, които имат любимо занимание.  

Експертите препоръчват всеки да си намери хоби, което му допада. Ето няколко варианта:

Вземете си домашен любимец

Според статистиката собствениците на куче или котка живеят средно 5 години по-дълго. В САЩ например лечение с животни се прилага в домовете за възрастни хора. А австралийски учени доказаха, че при общуване с куче или котка нивото на холестерин в кръвта се понижава. Ако не искате пухкав приятел в дома си, вземете си рибки. Американски учени проведоха редица експерименти и установиха, че повишеното кръвно налягане пада при съзерцаване на аквариумни рибки в продължение на 15-20 минути.

Разхождайте се

Бързото ходене по 25 минути на ден може да се превърне в хоби, а и да прибави 7 години към живота ви, съобщиха учени от Германия. Те проведоха мащабно изследване и установиха, че разходките в бързо темпо в продължение на 6 месеца могат да забавят стареенето във всички органи и системи на човешкото тяло.

Пътешествайте

Това помага да се укрепи имунитетът. Благодарение на пътешествията вие постоянно сте подложени на въздействието на различна околна среда, което усилва защитните функции на организма. Доказано е още, че посещенията на различни дестинации помага на хората по-добре да се справят със стреса, затова пътешествениците по-рядко се сблъскват с инсулта или инфаркта.

Ходете на църква

Вярата може да ви осигури още 7 години живот, пресметнаха специалисти от Айова, САЩ. Според тях посещаването на църковна служба веднъж седмично може да ви помогне да станете дълголетници.

Решавайте кръстословици

Немски учени наблюдавали възрастни хора, като търсели фактори, които могат да удължат живота. Оказало се, че възрастните хора, които не ги мързи да осигуряват непрекъснато работа на мозъка си, имат повече шансове да доживеят до дълбока старост. Установено е, че хората, които се увличат по решаването на кръстословици, имат с 30% по-големи шансове да стигнат до 75 години в сравнение с тези, които избягват подобни занимания.

Отглеждайте цветя

Шведски учени доказаха, че възрастните хора, които се грижат за градината си, с 30% по-рядко получават инсулт или сърдечносъдови заболявания за разлика от връстниците си, които предпочитат да седят пред телевизора.

Танцувайте

Това занимание е изключително полезно за целия организъм. Специалисти проведоха експеримент с пациенти със сърдечносъдови проблеми. Едни танцували, а други тренирали. При танцьорите количеството на кислород в кръвта се увеличило с 18% , а при спортистите – с 16%. Но за танците отдавна се знае, че са изключително полезни – те намаляват главоболието, свалят нервното напрежение, запазват гъвкавостта на тялото и подобряват настроението.

Учете чужд език

Специалисти от Великобритания доказаха, че изучаването на чужд език влияе положително върху мозъка даже в преклонна възраст. 

Сподели във Facebook