Здраве

13 Октомври 2014

976

Животът днес

Отслабването подобрява съня и настроението

Ако хора, страдащи от затлъстяване, се разделят с 5% от теглото си (но не по-малко), настроението и качеството на съня им ще се повишат. Такива са резултатите от наскоро проведено изследване. Учените установили, че ефектът от загубата на 5% от теглото е значителен - подобрява се емоционалното състояние, а сънят се удължава с 21,6 минути.

Снижава се и нивото на депресия при хора с някаква степен на затлъстяване. Друго неотдавнашно изследване обаче доказа, че когато наднормените килограми се свалят с диета, хората по-често се чувстват нещастни и самотни. Според специалистите причината се крие в илюзията, че след отслабването животът коренно ще се промени.

В крайна сметка се променя само теглото, а това води до разочарование. Отделно самата диета е достатъчно тежко изпитание, което може да влоши емоционалния фон. Все пак експертите се обединяват около мнението, че за здравето на организма по-важно е да се преодолее затлъстяването, защото то води до много други заболявания. Очевидно най-добрият вариант е отслабване без свирепи диети.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 118