Здраве

23 Март 2017

credoweb bg

Ранното откриване на очния проблем е от голямо значение за развитието на детето. Ако заболяването не бъде установено, преди детето да навърши 10 години, зрението му може да бъде увредено завинаги, предупреждават експертите. 

Мързеливо око, или амблиопия, е намалено зрение на едното или на двете очи, което се появява в ранна детска възраст. Получава се най-често, когато очите са неравностойни. В този случай мозъкът пренебрегва образа от по-слабото око, за да избегне двойно виждане, и детето започва да използва само по-силното око.​​​​​​​ Сред симптомите на това състояние може да е кривогледо око или грешна преценка за разстояние. 

Смята се, че до 6 процента от децата в предучилищна възраст имат мързеливо око или при тях са налице проблеми, които увеличават риска от развитието му. Сред тях са кривогледи очи или очи, които не могат да фокусират в един образ това, което виждат.

Идентифицирането на зрителните проблеми в предучилищна възраст позволява коригирането на анормалното положение, докато мозъкът все още се развива.

Сподели във Facebook