Здраве

23 Февруари 2018

Животът днес

За ползата от витамините обикновено се сещаме през късната есен и зимата, когато техният дефицит започва да се проявява чрез умора, апатия или раздразнителност. Но с витамините са свързани и някои митове, които елиминират ефекта от приема им.

Предлагаме ви мнението на специалистите за най-разпространените заблуди, свързани с витамините:

1. Всички необходими витамини и микроелементи можем да получи само от растителните продукти.

В плодовете и зеленчуците в достатъчно количество са само витамин С, каротиноидите и фолиевата киселина. Жизнено важните витамини от групата В се съдържат в месото и млечните продукти. За да си осигурите дневната потребност на организма от витамин В2 например, е необходимо да употребявате 150 г черен дроб, бъбреци или 800 г извара. Витамин В се съдържа още в хляба, но не в белия, а в пълнозърнестия. Зърнените храни са богати на микроелементи в много добро съотношение. Става въпрос за желязо, мед и хром.

2. Витамин С можем да си осигурим само от цитрусовите плодове

Действително в тях има голямо количество от този витамин, но не всеки може да ги яде, защото често предизвикват алергия. За повечето хора основният източник на витамин С са картофите. Те не са толкова богати на витамина, но пък присъстват много по-често на трапезата ни.

3. Колкото по-богат е съставът на минерално-витаминните комплекси, толкова по-добре

Съвсем не е задължително в състава на комплексите да присъства цялата таблица на Менделеев. Поне в нашата страна най-често се стига до дефицит на калций, желязо, магнезий и цинк. Останалите микроелементи в повечето случаи са излишни, ако не ви предписани от лекар. Препоръчително е периодично да сменяте комплексите. Що е отнася до витамините, най-често се среща липса на витамин С и витамините от групата В. Те са достатъчни. Всички останали са индивидуални и само специалистът може да ви предпише приема на един или друг препарат.

4. През зимата витамините можем да си набавим от консервите

С консервираните плодове и зеленчуци не бива да се злоупотребява. Полезните вещества в тях са в ограничено количество, но пък изобилстват от сол и захар. Това е опасно за кръвоносните съдове. Най-много витамини се запазват н замразените плодове и зеленчуци.

5. Ако при нормално хранене се приемат и витамини, е възможно да се стигне до претоварване

Да се прекали обикновено може само с два витамини - А и D. И то при условие, че се храните изключително с треска например и приемате отделно витамини. Във всички останали случаи излишните витамини се извеждат от организма с урината, която действа като индикатор – става по-ярка.

Все пак специалистите предупреждават да спазвате мярката и предписанията. Не забравяйте, че витамините са биологично активни вещества и техният неправилен прием може да предизвика сериозни здравословни проблеми. Затова преди да влезете в аптеката, се консултирайте с вашия лекар.

Сподели във Facebook