Планинците имат право на качествен живот

На 19 юни в София политици, лекари и експерти ще се съберат в рамките на международен форум по проекта „Паладин”, организиран от Асоциацията за развитие на планинските общини в Република България. Целта е местните власти да бъдат подкрепени в усилията си за насърчаване на възрастните хора да получават социално значими знания и да се грижат за своето здраве чрез профилактика, самонаблюдение, активно търсене на здравна информация.

Проектът е подкрепен от ЕС и в него участват представители на Португалия, Испания, Гърция, Малта и Унгария. Партньорството в рамките на форума е мултидисциплинарно и включва изследователски и неправителствени организации, университети, водещи медици, доставчици на образователни и социални услуги.

Чавдар Русев, изпълнителен секетар на Асоциацията за развитие на планинските общини:
Въпреки изискването на ЕС гражданите в страните членки да имат равен достъп до медицинска помощ и социални услуги в България това все още  не е постигнато. Особено неравнопоставени са планинските населени места. Причините са много – от липсващата или лоша инфраструктура до липсата на желаещи лекари да работят в отдалечените райони при скромно заплащане.

Днес ние сме свидетели на един парадокс – по принцип планинските хора на България са носители на много здрави гени и поради това често са дълголетници. Но в същото време здравето на много от тях буквално е оставено на милостта на природата. Ако тези хора получават адекватно медицинско обслужване, те биха били далеч по-активни и полезни за себе си и за цялото общество дори в най-напреднала възраст.

Всъщност възрастните са основните жители на стотици населени места, които са изправени пред опасността от тотално обезлюдяване в следващите години. Затова нашият стремеж е с помощта на европейски партньори да променим картината във високите селища и да ги направим привлекателни за по-младите хора. Не трябва да забравяме, че в световен мащаб предстои увеличаване на пенсионната възраст, а за да работим до над 65 години, преди всичко трябва да сме здрави.

Предоставянето на съвременни условия за диагностика и лечение в планинските общини изисква сериозна преориентация в приоритетите на здравната политика. И ние ще се борим за това. На първо място ще дадем на хората информация за постиженията на медицината, за възможностите за профилактика. В това отношение ролята на личните лекари е ключова.

В много от общините контактът лекар – пациент е и на приятелско равнище, което повишава доверието. Остава да се осигурят съответните ресурси и ефектът върху здравето на хората ще бъде чувствителен.

Проф. Екатерина Титянова, невролог, д.м.н., ръководител на Клиника във ВМА-София:
Откликнах на поканата на Асоциацията на планинските общини да участвам в техния форум, защото мозъчно-съдовите заболявания са сред основните причини за инвалидност и смъртност при възрастните хора.

Повишаването на знанията им за предпазването от тези заболявания, за ранната диагностика и за начините за реакция при остри инциденти е решаващо за запазване на здравето им. Активното дълголетие стана мисията на ХХІ век, защото населението в развитите страни застарява, като това се отнася и за България. А балансът здрави – болни хора е много важен, защото на него се крепи цялата система на социално осигуряване – и пенсионно, и здравно.

Не тряба да допуснем хронично болните хора да се повече от здравите, защото системата просто няма да издържи. Нашата мисия в този проект е да представим пред хората рисковите фактори за заболяване на сърцето и мозъка и възможностите за тяхното преодоляване.

Като председател на Асоциацията по невросонография и мозъчна хемодинамика ще положа всички усилия възрастните хора у нас да имат знания и достъп до най-съвременните медицински методи за профилактика, диагностика и лечение.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 124