Здраве

2 Септември 2022

Животът днес

Патладжаните са кралете на зеленчуците в края на лятото, затова и редовно присъстват на трапезата ни. Те са много полезни защото са нискокалорични, съдържат много фибри, които помагат на храносмилателния тракт, богати са и на витамини от групата В – важни за доброто състояние на нервната система. В патладжаните има и много калий, който е необходим за сърдечносъдовата система и за различни процеси в организма. Съдържат и силния антиоксидант – хлорогенова киселина, която е най-мощното природно средство срещу затлъстяването. Патладжаните се борят със запека, понижават нивото на глюкоза и на холестерол.

Те обаче могат да бъдат и вредни, защото съдържат соланин. На него се дължи и горчивият им вкус. За разлика от доматите това вещество се запазва в патладжаните и когато узреят. Затова понякога може да предизвикат отравяне – повдигане, повръщане, главоболие…

Днес вече се отглеждат светли сортове, дори бели, които почти не съдържат соланин. Но ако сте купили от тъмните, обелете ги и ги накиснете с солена вода.

Но основният проблем при патладжаните е, че съдържат оксалати, които са основен фактор за образуване на камъни в бъбреците. Този зеленчук не се препоръчва на хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, от панкреатит или уролитиаза.

Сподели във Facebook