Здраве

30 Септември 2013

1589

Животът днес

Половината българи нямат пари да идат до болницата

Здравеопазването ни е в разруха, хора ще умират, призна министър Таня Андреева.

Илияна АНГЕЛОВА

Близо половината българи (45,5%) нямат пари дори да стигнат до болницата, става ясно от анкета на здравната каса сред 720 пациенти. Нямат средства за таксите там, а какво остава, ако се наложи някакво допълнително плащане, поясни д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК.  Всяко десето издадено направление по каса не се усвоява, т.е. човекът взема талона, но не отива на преглед, въпреки че търсенето е голямо. Освен липсата на пари има и други причини. 13,5% споделят, че нямат близък, който да ги придружи, а 6,5% се грижат за друг болен член на семейството. Някои от хората не са използвали направленията, тъй като са им прекъснати здравноосигурителните права, а част от тях са се консултирали със специалист, неработещ с касата.

Здравеопазването ни е в пълна разруха, призна здравният министър Таня Андреева. Общо задълженията на лечебните заведения, включително и на ведомствените, са над половин милиард лева. Въпреки че наскоро резервът на НЗОК от 269 млн. лв. бе отблокиран, той ще стигне само за част от текущите плащания. Самата каса се очаква да приключи годината със 130 млн. лв. дефицит.

Заради предварително определените строги бюджетни лимити на болницата в началото на годината не е изненадващо, че университетските болници са практически пред фалит, а някои - като тази в Стара Загора, дори са във фалит, заяви министър Андреева. Най-големият наплив от пациенти е именно към тези големи болници, където има клиники за целия спектър заболявания. Огромните дългове означават на практика, че някои лечебни заведения може да спрат да обслужват пациенти, тъй като няма да могат да плащат за лекарства и заплати на персонала. Само 10 болници били финансово добре. "Дошло е време да си признаем, че нашето здравеопазване е в разруха, длъжни сме да започнем с мерки, за да го има изобщо. Иначе ние ще страдаме, а също и нашите деца и родители. Много хора ще умрат, защото няма ясен регламент за работа", заяви емоционално министърът.

Друг въпрос е, че за хронично болните например не се полагат достатъчно грижи и затова се налага те да бъдат приемани многократно в болница. Това става ясно от анкетата на НЗОК. Има болни, които за 6 месеца са влизали 13 или 12 пъти в болница, посочи Динчо Генев, зам.-управител на касата. 12 233 пациенти са влизали 4 пъти в болница, 5 пъти са приемани 4226 души, 6 пъти са приемани 1438 пациенти, а 7 пъти в лечебно заведение са лежали 495 души. Ако се съберат само тези пациенти, излиза, че 18 600 души са влизали 84 000 пъти в болница. Има и други парадокси – един пациент е лежал в различни болници по различни клинични пътеки. Това е трик, за да се избегне санкция от НЗОК, тъй като няма контрол в реално време по различните пътеки (диагнози).



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 70