Употребата дори само на един портокал на ден чувствително намалява риска от дегенерация на ретината, както и от развитието на други проблеми със зрението, пише в статия, публикувана в American Journal of Clinical Nutrition.

„Даже ако ядете портокали и други цитрусови плодове веднъж в седмицата, зрението ви съществено ще се подобри. Събраните от нас данни показват, че флавоноидите, съдържащи се във вътрешността и кората на портокалите, предпазват ретината от дегенерация“, твърдят учени от университета в Сидни, Австралия.

Днес повечето специалисти смятат, че диетата, както и отделни хранителни продукти, оказват силно влияние не само на теглото, но здравословното състояние на мозъка, кръвоносните съдове, сърцето и други важни органи в човешкото тяло. Например неотдавна учени доказаха, че употребата на големи количества зехтин и средиземноморската диета чувствително понижават риска от инсулт и инфаркт.

Още преди няколко години експертите от Сидни забелязали, че природните антиоксиданти, съдържащи се в портокалите и другите цитрусови плодове, благотворно влияят върху клетките на ретината при лабораторни мишки. Това им дало идеята да проверят как диета, богата на подобни вещества, ще се отрази върху зрението на няколко хиляди възрастни и млади хора. Изследването установило, че употребата на един портокал на дена понижава риска от частична или пълна дегенерация на ретината с 60%, а останалите източници на флавоноиди като чай, ябълки или червено вино (чиито ефекти също били проучени) предотвратяват заболяването само с около 25-30%.

Учените съобщават, че днес дегенерацията на ретината се среща при всеки седми възрастен човек на планетата, затова препоръката им е употребяваме портокали и други цитруси още докато сме млади, ако искаме да съхраним доброто си зрение.

 

Сподели във Facebook