Американски лекари заявиха, че след легализирането на марихуаната в щата Колорадо през 2014 г. броят на пациентите, които са постъпили в болница в тежко състояние заради продължителна употреба на наркотика се е увеличил три пъти.

Учените анализирали случаите на хоспитализации на повече от 500 хиляди души за периода 2012-2016 г. На 2 500 от тях се е наложила спешна помощ след предозиране с марихуана.

Според специалистите всяка година в отделенията за интензивна терапия постъпват все повече и повече пациенти, които са прекалили с употребата на наркотика. През 2014 г. в университетската клиника на щата са били приети 250 души, които са се намирали на границата със смъртта заради предозиране с марихуана, а през 2016 г. техният брой вече е бил 750.

Учените твърдят, че една от причините е, че производителите влагат активното вещество THC (delta-9-tetrahydrocannabiol) в различни продукти като бонбони, дъвки и даже сладолед. Върху опаковките им не е отбелязана концентрацията на ТНС, затова се увеличават и случаите на отравяния. Освен това наркотикът попада в организма на хората и когато приемат лекарства. В някои американски щати е разрешено производството на медикаменти, съдържащи ТНС. Според авторите на изследването колкото повече са лекарствата с марихуана, толкова повече са пациентите в реанимациите. Но около 90% от хората, които постъпват в спешната помощ заради предозиране, са стигнали до това състояние заради употребата на цигари с канабис.

Сподели във Facebook