Отдавна е известно, че застоялият начин на живот може да стане причина за появата на диабет тип 2, сърдечносъдови проблеми и инсулт. Учени от университета в Ливърпул съвсем наскоро доказаха, че обездвижването се отразява върху здравословното състояние на хората само след две седмици. За щастие тези последици са обратими, пише The Daily Mail.

Специалистите провели изследване с участието на 45 души на средна възраст 36 години. Доброволците не се занимавали с никаква физическа активност в продължение на две седмици. Те ходели на работа само с автомобили, използвали асансьори, а почивните дни прекарвали вкъщи пред телевизора или компютъра и се хранели по обичайния си начин. Участниците в изследването носели специални устройства, които следили активността им. След две седмици учените изследвали здравословното състояние на доброволците. Оказало се, че обиколката на талията както и мазнините в организма им са се увеличили, намаляла е мускулната им маса и се е понижила кардиореспираторната им издръжливост.  Освен това при тях е констатирана и понижена чувствителност към инсулин, което е било най-забележимо при хора, които имат близки роднини с диабет тип 2.

След това участниците в експеримента отново станали физически активни и само след две седмици гореспоменатите проблеми изчезнали.

Сподели във Facebook