Здраве

23 Септември 2021

Животът днес

Много изследвания са доказали, че семената на нара съдържат изключително полезни за здравето хранителни вещества и съединения. Не е случайно, че от древни времена хората използват този плод за лечение на различни заболявания като коремен тиф, холера и дизентерия.

Защо лекарите препоръчват да употребяваме по-често нар?

Нарът дължи лечебните си свойства на антиоксидантите антоциани, флавоноиди и елагитанини, които са известни с противовъзпалителните си свойства. Антиоксидантите играят ключова роля в поддържането на добро здравословно състояние и предпазването от болести. Клетките на човешкия организъм винаги се намират под заплахата от свободните радикали, които водят до стареене и появата на различни заболявания, увреждайки здравите клетки, белтъчините и ДНК. За противодействие организмът ни използва антиоксидантите. Те могат сами да се изработват, в тялото ни, но и да постъпват с някои хранителни продукти.

Освен защитата на клетките от увреждания, антиоксидантите в нара намаляват и т.нар. нискостепенни възпаления, които са в основата на хроничните здравословни проблеми като сърдечносъдови и стомашно-чревни заболявания.

Нарът подобрява още контрола върху кръвното налягане и захарта в кръвта, облекчава артрита и е добра профилактика срещу болестта на Алцхаймер.

Сподели във Facebook