Здраве

9 Декември 2013

2046

Животът днес

Предотвратими рискове за здравето

Мнозина биха казали – запек, голяма работа. Неприятно е, но и с него се живее. В действителност обаче, ако запекът не е инцидентно явление, а се превърне в хроничен, то заплахата за здравето е реална и твърде сериозна. Защо не бива да пренебрегваме проблема? Запекът води до увреждане на микрофлората на дебелото черво и то става благоприятна и гостоприемна среда за размножаване на все по-голям брой болестотворни микроорганизми. И тъй като не се изхвърлят по естествения път от тялото, отровите започват да се отлагат в различни депа и по кръвен път достигат до всяка клетка в организма.

Ето защо съвременният човек с елементарна здравна култура трябва да следи за редовното изхождане по голяма нужда – възприето е, че веднъж дневно е необходимият минимум за добро прочистване. Немалко експерти обаче настояват, че е най-добре дефекацията да е два, дори три пъти дневно – особено при различни хронични заболявания. Упоритият запек може да е свързан с продължителна употреба на лекарства (седативи, антидепресанти, спазмолитици, диуретици, бета-блокери), но основният виновник най-често е недоброто хранене.

„Всички научни изследвания върху храненето в нашата страна показват, че сега средностатистическият българин консумира по-малко зеленчуци и плодове, отколкото е необходимо според нормите на здравословния живот. Българинът трябва отново да се върне към своята традиция в храненето и всеки ден да консумира средно по 4-5 различни плодове и зеленчуци - около 400 грама е необходимото количество. В последно време особено се подчертава значението на фибрите, които се съдържат точно в зеленчуците и плодовете. Защото средностатистическият жител на планетата страда твърде често от хроничен запек” - казва известният ни специалист по хранене проф. Светослав Ханджиев.

За съжаление и бегъл поглед показва, че реалността у нас е друга – децата и юношите ядат на крак полуфабрикати, пици, дюнери, солети, всякакви овкусени, оцветени, подсладени и обработени с консерванти храни. Както всички други, така и хранителните навици се изграждат в най-ранна възраст, у дома. Затова и промяната в порочния кръг, водещ до метаболитни, сърдечносъдови и злокачествени заболявания, трябва да тръгне от семейството. Колкото и трудно да изглежда за заетите съвременни хора, времето, отделено за домашно приготвена храна, си заслужава, то е наистина инвестиция в здравето на семейството.

Кои продукти да предпочитаме при склонност към запек? Преди всичко - натуралните. На растителна целулоза са богати морковите, цвеклото, патладжаните, доматите. През зимата тиквата е незаменимо и безотказно средство при хроничен запек. На помощ при нередовен стомах идват също киселото зеле, киселите краставички. Най-достъпни през този сезон са сушените плодове, а слабителното действие на смокините и сините сливи е доказано отдавна. Създаден е и специален препарат, представляващ воден екстракт от смокиня и слива – „Фрутилакс” е препоръчван заради мекия си ефект и безопасност. Тези качества го правят подходящ за деца и бременни.

Важно е, че не води до привикване, а ако се комбинира с пробиотик, решава проблема със запека без необходимост от медикаментозно лечение. Няма продукти, които категорично да бъдат „виновни” за запека. Особено ако в менюто винаги има и доставящи целулоза храни. Смята се обаче, че съдържанието на танин може да забави нормалното изпразване на червата. Танин има в силния черен чай, в какаото, в червените вина. Препоръчва се и по-умерена консумация на тестени храни, макарони, спагети. В същото време медиците са абсолютно единодушни – липсата на активно движение, всекидневното многочасово заседяване пред компютъра или телевизора, неглижирането на пешеходния туризъм, спорта представляват сериозен риск за развитие на хроничен запек и свързаните с него заболявания. (ЖД)



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 80