При цистит трябва да се открие причинителят

С уролога проф. Митко Цветков разговаря Галина Спасова

- Проф. Цветков, може ли да се избегне превръщането на цистита в хронично страдание?

- За да хроницифицира което и да е възпаление – дали ще е цистит, отит, фарингит или гастрит, - причината на първо място е неадекватното лечение, ако заболяването е недолекувано. При остро възпаление трябва да се докаже причинителят – обикновено това са микроби и най-често ешерихия коли. Но може да е и друг вид. Прави се антибиограма, за да се установи кой точно антибиотик ще е ефикасен и към кой причинителят е резистентен. Важно е освен да се докаже, да се види и количеството на причинителя. Това е от голямо значение, ако искаме да има резултат.

- Кои са най-сигурните признаци на цистита и как се поставя диагнозата?

- При жените на първо място е честото уриниране - на половин час, понякога още по-често. Вторият симптом е силното, дразнещо парене, понякога при острия цистит в края на уринирането има капки кръв. Ако кървенето е в края на уринирането, това е признак, че става въпрос за цистит, а кървенето не е от бъбреците. Защото мехурът се е свил силно и спуканите съдчета дават няколко капки кръв. А има и случаи, при които в урината има кръв – при силно възпален мехур. За диагноза първо се провежда подробен разговор с пациента, после се прави общо изследване на урината – ако нормата за левкоцитите е надхвърлена, това показва, че има загинали „войници”. Защото левкоцитите са войници срещу възпалението и ако някои са загинали, значи се води война. Ехографският преглед също може да покаже оток, което е признак за наличие на инфекция. Най-точният и достоверен метод е цистоскопията – защото ако има кървене, то може да не е заради цистит, а за нещо по-сериозно. Препаратите на боровинкова основа, както изобщо билковите екстракти са препоръчителни дори и да се провежда антибиотично лечение. Убеден съм, че екстракти като „Урокомфорт” при всички случаи помагат. Защото създават благоприятна среда. При възпалението, независимо къде е, средата по правило е кисела. С билкови продукти винаги ще помогнем на пациента, и то без да товарим черния дроб, бъбреците и т.н.

- Как действат?

- Подобрява се диурезата, изхвърлянето на урина. От друга страна, променя се pH на урината, киселинността й. Влияят върху адхезията, т.е. върху способността на микробите да се прилепват към повърхността на пикочния мехур. Антибиотикът може да спре бактериите и да ги убие. Но той не притежава останалите свойства – не променя pH, не влияе на диурезата, нито на адхезията.

- Какви други мерки препоръчвате при цистит?

- Номер едно – предпазване от простуда на краката и кръста. Над 2 литра течности, топлите са за предпочитане – всякакви билкови чайове. Негативно е отношението ми към газираните напитки. Особено към бирата – тя е силен диуретик, но и голям провокатор на инфекция. Пикочният мехур е много чувствителен орган, значително се влияе от питиетата и от храната. Всякакви силни подправки – лютиви, кисели, черен пипер, дразнещите храни са нежелателни. Те не са необходими на организма и той ги изхвърля. Ако  се предозира, алкохолът при всички положения има негативно въздействие. А никотинът абсолютно доказано вреди на лигавицата на пикочния мехур по същия начин, по който уврежда лигавицата на стомаха. 

- В този сезон свързваме цистита с морето, басейните. Защо жените страдат повече?

- Причината жените по-често да страдат от инфекция на пикочните пътища е анатомична – при тях пикочният канал е къс, само 4 см, широк и прав. При жените причината за възпалението на пикочния мехур може да идва и заради съседството с влагалището, да се предизвика от бяло течение. Затова при прегледа винаги питаме дали има бяло течение. Инфекцията може да влезе отвън, вторият път е вътрешната инфекция – примерно да „слезе” от възпалени бъбреци. 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 111