В началото на епидемията от коронавирус се твърдеше, че заболяването е съпътствано със симптоми при почти всички заразени. След това броят на пациентите без симптоми се увеличи до 20%, след това – до 50%. Последни данни от китайски лекари обаче показват, че те са диагностицирали COVID-19 без симптоми при 6 764 души. Признаците се появили в продължение на 14 дни и то само при 20% от заболелите. Останалите не са имали никакви проблеми и контролните тестове след две седмици показали, че вирусът е изчезнал.

Според специалистите това означава, че при 80% от пациентите заболяването протича без симптоми и откритите 2 млн. души, които са заразени, трябва да се умножат по 4, за да се получи реалната и обективна цифра, показваща обхвата на пандемията.

Действително много учени поддържат тезата за завишената смъртност от COVID-19. Според тях тя е под 1% и може да се сравни със смъртността от хонконгския грип, който през сезона 1968-1969 г. отне живота на 2 млн. души.

Американски учени от Станфордския университет също смятат, че броят на заразените с коронавирус може да е много по-голям от обявения в официалната статистика. За да стигнат до този извод, специалистите анализирали данните от окръг Санта Клара в Калифорния, който е едно от огнищата на разпространение на COVID-19. След като 3,3 хиляди доброволци били тествани за антитела, се оказало, че те присъстват при 2,5-4,2% от населението на окръга. Това означава, че около 48-81 хиляди души са преболедували коронувируса, без да имат симптоми. А регистрираният брой на заразените е много по-малък. Според авторите на изследването анализът показва, че и смъртността от COVID-19 е далече по-ниска.

Сподели във Facebook