Здраве

3 Февруари 2014

1940

Животът днес

При сепсис организмът атакува сам себе си


Реакцията е към токсините, които отделят причинителите на инфекцията

Сепсисът е тежка диагноза, която се свързва с висока смъртност и висока честота на усложненията, казва д-р Ралица Маринова, лекар в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Александровска”. Най-драматично е, когато се установи при родилки. Те са уязвими за инфекции заради хормонални и други промени в организма, свързани с развитието на плода. Понякога усилията на лекарите се увенчават с успех и пациентът е спасен.

Един от случаите, с които реаниматорите от Александровска се гордеят, е родилка от Благоевград. Това е второ дете за 35-годишната жена, заченато инвитро. При раждането се установява мъртъв плод. Неясно кръвотечение от матката става причина за хеморагичен шок, кръвното налягане пада до 20 на 0. Пациентката е докарана в София в много усложнено състояние, с тежка белодробна инфекция. Стои на апаратна вентилация 2-3 месеца, но прави гърчове, които лекарите овладяват с много усилия. Обратът идва след два месеца, през които жената е поставена на силни антибиотици. Последствията: Матката е отстранена още в началото на сепсиса. Белият дроб остава раним орган при всяка банална вирусна инфекция, тъй като пациентката е била на апаратна вентилация със 100% кислород. Жената обаче оцелява в тежкото изпитание. Тежкото усложнение спохожда и хора с тежки травми, пострадали например при катастрофа, допълва д-р Маринова, която има 10-годишен опит като реаниматор.

Причината за сепсиса са токсините, които инфекциозни причинители (бактерии и др.) отделят. Тези вещества стигат до всички органи и започват да ги увреждат, като предизвикват верига биохимични и ензимни реакции. Те влияят най-зле на системата на коагулацията (съсирването на кръвта) и на хемостазата, карат организма да се насочва сам към себе си.
Проблем за медицината е, че все още няма достатъчно средства срещу всички токсини, които причиняват сепсис. Сега се знае за 10-20 медиатори и възпалителни маркери, свързани с тях, но след една година може да бъдат открити още. Повече за сепсиса, кое го причинява и как се лекува четете на credoweb.bg.


Сподели във Facebook
Етикети: Брой 86