Ново проучване доказа, че между коронавируса и начина на хранене има връзка. При вегетарианците и веганите опасността от тежко протичане на заболяването е значително по-малка.

За да стигнат до този извод, специалисти провели изследване, чиито резултати са публикувани в списание BMJ Nutrition, Prevention & Health. Учените анализирали състоянието на 2900 медицински работници от шест страни – Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания и САЩ, които имал контакти с болни от COVID-19. 568 от тях били заразени с коронавируса. Оказало се, че при участниците в изследването, които се придържали към вегетарианска или веганска диета, рискът от умерено или тежко протичане на заболяването бил със 73% по-нисък.

При привържениците на пескатарианската диета (която освен растителни продукти позволява риба и морски дарове) рискът бил с 59% по-нисък.

Но последователите на нисковъглехидратната диета с високо съдържание на белтъчини, която се смята за здравословна, не били предпазени от средно и тежко протичане на заболяването.

Сподели във Facebook