Здраве

14 Януари 2010

1596

Животът днес

Приоритет е Законът за здравното осигуряване

С д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз, разговаря Петър Галев

- Д-р Райчинов, накъде ще насочите усилията си в първите дни от вашия мандат?
- Приоритетът сега е ясен – активна работа по промените в Закона за здравното осигуряване. Това е основен документ и за лекарите, и за пациентите. Вицепремиерът Дянков обяви готовност да се вслушат в мотивирани предложения от наша страна как точно да изглежда този закон.
- Как си обяснявате факта, че за първи път на събор на БЛС идват вицепремиерът и цялото ръководство на здравното министерство?
- Явно най-после има разбиране за това колко важно е здравеопазването. То става приоритет за нашата държава. Високото присъствие на нашия събор наистина е за първи път, за което благодаря.
- Антагонистични ли са интересите на лекарите и пациентите?
- В никакъв случай! Това е невъзможно! Нито лекарите могат без пациентите, нито пациентите могат без лекарите. Ние сме като две страни на една и съща монета.
- Какво ви е впечатлението от събора – има ли разделение в лекарската гилдия, или сте обединени в исканията си?
- Пълно единение е трудно да има в която и да е сфера, но мисля, че ние с всеки изминал месец сме все по-обединени. В крайна сметка интересите ни са общи.
- На събора много се говореше за доплащане на здравните услуги. Ако този принцип бъде въведен, как ще се отрази на пациентите?
- Аз мога да кажа само какви са формите, под които смятам, че може да се въведе доплащането. Реалните възможности са две – или да се повиши здравната вноска, или да се въведе финансово съучастие от страна на пациентите, когато ползват определени здравни услуги. Но това не е работа на лекарския съюз, решението е изцяло в ръцете на политиците.
- Ако това се случи, лекарите ще бъдат ли по-мотивирани да ни лекуват?
- По-доброто заплащане винаги е сериозен мотив за която и да е дейност, не само при лекарите.
- Ваши колеги казаха по време на събора, че доверието между лекарите и обществото е нарушено, как ще го възвърнете?
- Като докажем на практика, че ние изпълняваме съвестно и почтено своята професия, това, за което сме учили, да го приложим изцяло и напълно в полза на пациента. Това е единственият начин. Няма как по друг начин да върнем доверието.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 92