Здраве

13 Януари 2010

1958

Животът днес

Пристрастяване към храна


Многобройни изследвания сочат, че все по-честа причина за наднорменото тегло е зависимостта от храна. Своеобразното пристрастяване към един или няколко продукта (най-често шоколад, сладолед, чипс) има сходни белези с леката форма на наркомания.
Само допреди няколко години оплакването от хранителна зависимост би предизвикало лека усмивка у психолозите. Днес обаче проучвания сочат, че внезапно и непреодолимо желание да похапнат определена храна (да не се бърка с огладняването!) изпитват 70% от мъжете и почти 95% от жените. При мнозина това желание става постоянно и представлява вече сериозен проблем.
Какви са признаците, издаващи зависимост от храна? Ако някои от изброените по-долу неща са ви присъщи, заслужава си да обърнете внимание – може вече да сте развили зависимост от храна.
- Склонни сте към преяждане, въпреки че знаете – това вреди на здравето, на самочувствието и на социалния ви живот.
 Обичате да консумирате любимия продукт сами, като дори не ви се иска да го споделите с децата си.
- Ядете, докато не ви заболи стомахът или докато не почувствате дискомфорт.
- От време на време или постоянно усещате, че трябва да ядете по-малко или да промените храненето си. Мнозина периодично преяждат или се „влюбват” в дадена храна. В това няма нищо страшно. Зависимостта започва тогава, когато усетите, че ако не успеете да се сдържите, ще загубите контрол над ситуацията.
- Дразни ви критиката на околните към вашите хранителни пристрастия. Ако настроението ви се разваля, щом ви кажат, че ядете много, това може да е сигнал за наличие на хранителна зависимост.
- Изпитвате вина при консумацията или след покупката на любимия продукт.
- Ставате да ядете нощем.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 91