Здраве

22 Декември 2017

Животът днес

В новата версия на Международната класификация на болестите, която ще излезе през 2018 г., Световната здравна организация (СЗО) ще добави прекалената страст към видеоигрите. Тя влиза в списъка на психичните заболявания, пише New Scientist.

В документа се казва, че зависимостта от видеоигрите ще се признава за заболяване, ако развлечението се окаже по-важно от всички останали интереси на хората. Това вече ще се разглежда като сериозна заплаха за здравето, която се нуждае от контрол.

Съобщава се, че специалистите вече са формулирали симптомите, по които ще се поставя диагнозата. Като основен признак се изтъква превесът на интереса към игрите над всички останали занимания, в това число и жизнено важни.

Цели 10 години психиатрите внимателно са следили жертвите на игровата зависимост и получените резултати са взели решението си да признаят геймърите, които не се откъсват от видеоигрите, за психично болни.

Засега експертите от СЗО не добавят в списъка други аналогични зависимости, свързани с високите технологии, като страстта към смартфоните и интернет. Психолозите подчертават, че не притежават достатъчен набор от доказателства за опасността от това пристрастяване.

Сподели във Facebook