Около 13% от хората, които работят повече от 40 часа на седмица, по-често страдат от високо кръвно налягане, включително и скрита форма на хипертония. До този извод стигнаха канадски учени от университета Лавал в Квебек. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание Hypertension.

Известно е, че стресът и недостатъчното време за възстановяване на силите оказват пагубно влияние върху сърдечносъдовата система, а хроничното недоспиване може да удвои риска.

Специалистите от Канада наблюдавали режима на работа и здравословното състояние на 3500 служители в офиси и открили още една причина за високото кръвно налягане – удълженото работно време. Учените сравнили кръвното налягане (което измервали на 15 минути) на участниците в експеримента, които работили над 40 часа седмично с това на хората, които работели по 35 часа.

Оказало се, че 13% от хората имат скрита хипертония, като рискът се увеличавал с часовете, прекарани в офиса. Според учените опасността от заболяването скача на 70% при работа над 49 часа седмично.

Сподели във Facebook