Известно е, че храненето оказва значително влияние върху целия организъм, включително и върху черния дроб. Някои продукти могат да го увредят, а други – да подобрят неговите функции.

Наскоро проведено изследване, чиито резултати са публикувани в изданието British Liver Trust,
установи кои са най-полезните храни за черния дроб.

Кафе

Експертите доказаха, че ежедневната употреба на кафе е много добра профилактика срещу цироза и фиброза на черния дроб. Причината е в комплексното действие на веществата, съдържащи се в кафето – кофеин, витамини, микро- и макроелементи, феноли, хинин. Специалистите препоръчват ежедневно по 1-2 чаши кафе без захар и сметана.

Зелен чай

Изследване, проведено в Япония, установило, че ежедневната употреба на зелен чай може да подобри състоянието на черния дроб. Този орган много обича катехините, които се съдържат в зеления чай и които са мощни антиоксиданти, борещи се с възпаленията и свободните радикали.

Кръстоцветни зеленчуци

Различните видове зеле са богати на глутатион, който стимулира активността на ферментите в черния дроб, пречистващи организма от токсините. Освен това кръстоцветните зеленчуци съдържат много фибри и вода, което предпазва черния дроб от затлъстяване.

Куркума

Основната съставка на тази подправка е куркуминът, който има силни биологични свойства, помагащи за извеждането на вредните вещества от организма и ускоряващи процеса на регенерация на клетките на черния дроб.

Зехтин

Той е много ефективен за намаляване на мазнините в черния дроб. Употребата на зехтин подсилва и детоксикацията на организма.

Сподели във Facebook