Здраве

29 Ноември 2023

624

credoweb bg

С влошаването на времето през есенния сезон настъпва и увеличаване на респираторните заболявания. Голяма част от тях са вирусни инфекции, като през ноември вече са регистрирани първите случаи на грип. Продължава и вълната от коронавирус.

Проф. Тодор Кантарджиев споделя, че има безспорни доказателства от прилагането на профилактични мерки срещу респираторните заболявания, като носенето на маски и проветряване на помещенията, в които се намираме.

Припомни и основните симптоми на грипа

Специалистът препоръчва за

лечение и профилактика на грипа

употребата на противовирусни средства, каквото е римантадин хидрохлорид. Приемът му трябва да започне веднага след появата на първите симптоми – през първите 12 до 24 часа. Ето защо едобре всеки да има противовирусни средства у дома и при поява на заболяването да започне техния прием.

В България имаме богат опит с противогрипните препарати като римантадин хидрохлорид. Тези лекарства блокират развитието и разпространението на самите грипни вируси в организма. Така човек се предпазва и от усложненията, които могат да засегнат дихателната, сърдечносъдовата, нервната система, бъбреците и др.

Важно за профилактиката срещу респираторните вируси е редовният прием на антиоксиданти. Хранителните добавки, съдържащи ресвиратрол, са сигурен начин за подсилване на имунната система през студените месеци. Редица изследвания показват, че този антиоксидант не само предпазва организма, но смекчава симптомите на грипа при заразяване и помага за по-бързото оздравяване.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook