Проф. Младенов: Еректилната дисфункция поразява младите и амбициозните

С проф. Димитър Младенов от Клиниката по урология на УМБАЛ “Александровска” разговаря Георги Георгиев 

- Проф. Младенов, еректилната дисфункция е сериозен проблем за мъжете. Какви са мащабите на това заболяване в България?  

- Честотата на еректилната дисфункция у нас не се различава от тази в другите страни. Може би статистиката в известна степен е неточна и по-ниска, тъй като голяма част от мъжете не споделят своя проблем с лекаря и близките си. Много често от него страдат млади, интелигентни и амбициозни мъже, изложени на продължителен стрес. Еректилната дисфункция е свързана и със заболявания на ендокринната, централната нервна и сърдечносъдовата система.

- Какъв е подходът към тези пациенти?

- Най-важно е да се установи причината за проблема. Само тогава той може да се лекува ефективно и качествено. Ако оплакванията са свързани с напредването на възрастта или стресови ситуации, би могло да се приложи лечение с 5-фосфодиестеразни инхибитори, но само след предварителна лекарска консултация. 

- Споменахте, че причините могат да бъдат различни. Към кого трябва да се обръщат пациентите с еректилна дисфункция? 

- На първо място това са личните лекари като първа инстанция, защото се предполага, че те са запознати с възникването на проблема. Те трябва да направят необходимите изследвания и да насочат пациента към специалист - уролог, ендокринолог, сърдечносъдов специалист, а при необходимост и психотерапевт. Консултацията с уролог е особено важна, тъй като много често възпалителни заболявания на простатата водят до нарушения в еректилната функция на мъжа. Това са острите и по-често хронични простатити, които водят до нарушено либидо. 

- До каква степен могат да бъдат полезни медикаментите, които стимулират ерекцията?   

- За съжаление ефектът от тези препарати е краткотраен. Освен това те не лекуват първопричината. Пациентът взема такъв препарат, когато иска да осъществи полов контакт. Неговото действие е до няколко часа в зависимост от дозата и препарата. Има и такива с удължено действие до няколко дни. Приемането им не решава проблема с еректилната дисфункция. Трябва да се търси основната причина и да се приложи адекватно етиологично лечение. 

- Какво препоръчвате на тези пациенти? 

- Необходимо е да се води целесъобразен начин на живот с нормална натовареност и без стресови ситуации. Не бива да се прекалява с различните вредности - алкохол, тютюнопушене, или да се приемат наркотици. Добре е да се консумира разнообразна храна, богата на витамини. 

- Цигарите и алкохолът могат ли да бъдат пряка причина за еректилна дисфункция?  

- Злоупотребата с тях може да има пряко въздействие върху организма на мъжа. Те оказват негативно влияние върху сърдечносъдовата система. Нарушенията в липидния статус водят до отлагане на атероматозни плаки в съдовете и тяхното стесняване. Съдовете в малкия таз се запушват и се нарушава нормалният кръвоток към пениса, което води до еректилна дисфункция. 

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 105