Ротавирусите са най-честата причина за тежки остри гастроентерити в ранната детска възраст в целия свят, подчертава проф. Майда Тихолова, специалист по инфекциозни болести. Почти всяко дете (95% от всички) карат поне една инфекция с ротавируси, преди да навършат 5 г. 

От 2017 г. вече и у нас се предлага безплатно ваксина срещу няколко от най-рисковите щамове на ротавирусите. Тя е препоръчителна, не е задължителна. Дава се под формата на капки в устата на бебето на два приема - на възраст от 4 седмици и 6 месеца. Преди 2017 г. тази ваксина  пак беше налична у нас, но родителите трябваше да заплащат за поставянето й. На 19 261 новородени тя е поставена с една доза, а 15 156 бебета са със завършена имунизационна схема. Това обясни д-р Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина. В света вече са поставени 150 милиона дози, които потвърждават нейната ефективност и безопасност. 

Къде е България, актуален ли е нашият имунизационен календар? Проф. Майда Тихолова коментира специално за CredoWeb някои важни въпроси по тази тема.

Кликнете върху снимката, за да прочетете цялото интервю на проф.Майда Тихолова за ваксините

 

Сподели във Facebook