Здраве

28 Октомври 2020

credoweb bg

Съвсем наскоро беше отбелязан Световният ден за борба с остеопорозата. Заболяването засяга 1 от всеки 3 жени и 1 от всеки 5 мъже на възраст над средната. По данни на Световната здравна организация остеопорозата е третото социално значимо заболяване, след сърдечносъдовите и онкологичните заболявания.

Наричат я „тихата епидемия“ заради често безсимптомното развитие

Това е едно от хроничните заболявания, които въпреки широката информираност на нашето съвременно общество, остава слабо профилактирано. Заболяването засяга хора и от двата пола над 50-годишна възраст, като по-често жени с дългогодишна менопауза.

В основата на остеопорозата стои намаляване на плътността на костите и съответно повишаване риска от костни счупвания. Най-силно ангажирани са прешлените на гръбначния стълб, шийката на бедрената кост, китката и др. Намаляването на костната плътност рядко протича с каквито и да е усещания, докато не настъпи фрактура.
Важно е, че заболяването подлежи на профилактика и със следване на правилни съвети може да получим ранна диагноза и да предотвратим усложненията на болестта.

Съвети

Физическа активност

Провеждайте редовно физически упражнения, които включват разходки сред природата, минимален сбор от тонизиращи упражнения сутрин след ставане от сън, когато мускулите са най-отпуснати и сковани и имат нужда от повишаване на тонуса за деня. При възрастни хора не се препоръчват прекомерните физически натоварвания, носене на тежести на гръб или на тежки чанти и т.н. Тонизиращите разходки сред природата и на морския бряг осигуряват набавяне на витамин D през кожата. По възможност и при добро време изминавайте разстоянията от дома до работата си пеш (не през зимата и при заледяване). Свикнете един път дневно да излизате на разходка.

Хранене

Набавяйте достатъчно млечни продукти с храненето, както и други храни, богати на калций. Контролирането на калциево-фосфорния баланс в организма и ниво на вит. D3 може да бъде проследявано 1-2 годишно при профилактични прегледи, особено при пациенти с диагностицирана остеопороза, налагаща лечение или проследяване. При комбинация с витамин D за достатъчен се счита общ прием на калций около 800 мг на ден. Препоръчва се прием на кисело мляко, сирене, кашкавал и др., зеленчуци като броколи, зеле, достатъчно прием на минерална вода. При хора над 60-годишна възраст се препоръчва приемане на профилактична доза вит. D3 под формата на хранителни добавки. Консумирайте пълноценна храна, богата на животински и растителни протеини. Протеините заздравяват мускулатурата, която спомага за поддържане на костния скелет.

Тегло

Регулирайте теглото си. Когато то е над нормалното, това натоварва интензивно целия опорно-двигателен апарат и повишава риска от остеопороза и фрактури при минимална травма.

При пациенти с поставена диагноза остеопороза и назначена терапия за се препоръчва проследяване на костна плътност на всеки 2-3 години (според индивидуалните предписания на лекуващия ревматолог или ендокринолог) чрез провеждане на остеодензитометрия (измерване на костна плътност).

Съвети за профилактика у дома: премахнете хлъзгави повърхности, черджета и др., които могат да повишат риска от падане; за възрастни хора над 70 години поради повишен риск от загуба на равновесие използвайте помощни средства при изкачване на стълби и др. и избягвайте резки движения; избягвайте мокрите и заледени повърхности, особено зимно време.

Зрение

Проследявайте редовно зрението си при офталмолог и осигурете достатъчно осветление у дома си, за да намалите риска от препъване и падане.
Скрининг за остеопороза: препоръчва се при пациенти над 65-годишна възраст, или под 65-годишна възраст и оказаните по долу рискови фактори. Скринингът включва преглед от специалист и провеждане на остеодензитометрия и по преценка назначаване на изследвания на нивата на калций, фосфор и витамин D3 в организма.

Рискови фактори

  • генетична предизпозиция;
  • жени в дългогодишна менопауза;
  • жени след проведена тотална хистеректомия;
  • ранно настъпила менопауза (между 20-40-годишна възраст);
  • хронични заболявания, свързани с недохранване;
  • прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене, прекомерен прием на кофеинови напитки;
  • понижена физическа активност и нисък общ тонус;
  • пациенти на дългогодишна терапия с кортикостероиди (кортикостероид-индуцирана остеопороза);
  • фрактура на кост, която е настъпила спонтанно или не е свързана с травма.

Запомнете

Остеопорозата е едно от малкото хронични заболявания, при които се включват специалисти от много специалности в медицината – ендокринология, ревматология, ортопедия, неврохирургия и др. Като метаболитно нарушение то подлежи на строг контрол от специалист по ендокринология. Когато остеопорозата води до болки по хода на опорно-двигателния апарат, намалена функционална активност, трябва да бъдете лекувани и от ревматолог. А когато има настъпила фрактура, се намесват ортопеди и неврохирурзи.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook