Учени от Израел доказаха, че цигарите вредят не само на физическото здраве, но са свързани и с психически разстройства, съобщава изданието  PLOS ONE.

Пушенето, в това число и пасивното, е един от основните фактори, повишаващи риска от заболеваемост и смърт по целия свят, отбелязват изследователите. Според статистиката почти 90% от пушачите усвояват вредния навик, преди да станат пълнолетни, а 98% - до 26-годишна възраст.

Предишни проучвания показаха, че хората с депресии и други психически разстройства са по-склонни да посегнат към цигарите в сравнение със здравите хора. Новото изследване установи, че може би съществува и обратна връзка – пушенето да стане причина за появата на проблеми с психиката. Отказът от вредния навик обаче понижава симптомите на депресията.

Правителството на Израел активно се бори с пушенето – от 2020 г. е забранено цигарите да се поставят на видно място в магазините, размерите на предупредителните надписи върху опаковките са увеличени до 65% от площта им. Също така всички тютюневи изделия и електронни цигари трябва да се продават в еднакви опаковки, без да са отбелязани марката или логото на производителя.

Сподели във Facebook