Заседналият живот доказано вреди на организма във всички възрасти и е предпоставка за развитие на много болести. В това някои компании виждат пазарна ниша и започват да предлагат различни решения за поставяне на вещите, най-ползвани от работещите – компютъра и екрана, и от геймърите. Решението се върти около това работният плот на „седни-стани“ бюрата да има механизъм, за да се повдигне с 30-40 см или колкото е нужно, за да прекарваме поне част от работното време в изправена позиция.

Проучване на Станфордския университет и Тексаския A&M Studies e установило, че смяната на позата от седнало положение към изправено и обратно при 78 на сто от наблюдаваните е довело до ограничаване на болките в тялото, а при 75 на сто дискомфортът като цяло значително е намалял. Това при положение, че от 1960 г. досега „седящите“ работни места в Щатите са се увеличили с 83 на сто, а 80 от сто служители се оплакват от непрекъснати болки в гърба. При работещи в кол център с промяната на бюрата продуктивността се е увеличила с 46 на сто. Тези и още резултати мотивират работодателите в Щатите да оборудват работните места с бюра от типа “седни-стани“, за да могат служителите да разнообразяват позицията си. Когато работят изправени, те дори несъзнателно правят допълнителни движения, с които засилват кръвообращението и ускоряват обмяната на веществата.

Друга иновация представлява подложката, на която стъпват работещите прави – от силиконова и еластична, за удобно раздвижване на стъпалата, до подобна на сърф дъска. Тя е предизвикателство дори за младите, тъй като допълнително е програмирана за упражнения, които да се правят зад бюрото и да се горят повече калории. За пълните ексцентрици под модерното бюро може да се постави и бягаща пътечка, на която да въртим километри, докато си заработваме заплатата. 

Сподели във Facebook