Резултатите от изследване показали, че при жените, които работят повече от 45 часа седмично, рискът от диабет е повишен с 60%.

Канадски учени наблюдавали здравословното състояние на 7065 души на възраст от 35 до 74 години. Те били разделени на четири групи в зависимост от работното им време. В първата група хората работели от 15 до 34 часа седмично, във втората – 34-40 часа, в третата – 41-44 часа и в четвъртата – 45 часа и повече. Оказало се, че жените от последната група страдали с 63% по-често от диабет в сравнение с жените от другите групи.

Специалистите отбелязват, че другите рискови фактори като пушене, ниво на физическа активност, индекса на масата на тялото, са оказали незначително влияние. Според учените продължителният работен ден, допълнен с домашните ангажименти, води до продължителен хроничен стрес. Това повишава риска от хормонални проблеми и поява на резистентност към инсулин.

Освен това на прекалено работещите жени не им достига време, за да водят здравословен начин на живот. За тези от тях, които имат повече домашни задължения, специалистите препоръчват да работят не повече от 34 часа седмично.

Сподели във Facebook