Здраве

23 Септември 2014

1691

Животът днес

Ракът на маточната шийка се развива след упорита инфекция с HPV

Д-р Николай Генов от МЦ „Панацея”:

Понятието „раничка” на маточната шийка е популярно название за всички морфологични проблеми на шийката на матката у жените, въпреки че това унифицира разнообразни патологични промени. Обикновено не става въпрос за рана в буквалния смисъл на думата, а за различни структурни промени, които се описват след изследване на маточната шийка, пише д-р Николай Генов, АГ специалист, в профила си в credoweb.bg. Основен метод за изследване на маточната шийка е колпоскопията - шийката и влагалището се оглеждат с микроскоп.

Друг много важен метод е онкопрофилактичната цитонамазка. При нея клетките се гледат под микроскоп от патолог и се определя степента на патологични промени. Няма полово активен човек над 50 г., който поне веднъж да не се е заразявал с този вирус. Човешкият папиломен вирус е много издръжлив на външни, на химични или физични въздействия. Заразяването става по полов път. Вирусът влиза лесно и многократно в тъканите през т.нар. микротравма, макар че в повечето случаи (80-98%) се самоочиства спонтанно.

Вирусът не навлиза в кръвта, а остава в епителните клетки и затова организмът на човек не развива имунитет към него. Инфекцията може да бъде безсимптомна и хората не знаят, че са заразени. Три седмици по-късно заразеният партньор може да заразява други. След 10-15 г., но може и след 1 г., при персистираща инфекция някои хора развиват предрак или карцином на маточната шийка.

Още статии от д-р Николай Генов можете да видите в профила му


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 115