На пазара вече се появиха първите дини, въпреки че до сезона им има още време. Експертите обаче съветват да не бързаме да ги сложим на трапезата си, защото съдържащите се в тях вредни вещества са в доста по-голямо количество.

Динята е един от най-полезните плодове. 90% от нея е вода, затова няма да наруши нито една диета. Динята е богата на целулоза, пектин, витамини, фолиева киселина, каротин и много други ценни вещества. Според специалистите динята извежда от организма токсините, но само ако е отгледана без изкуствени торове, а в ранните плодове те са в много по-голямо количество. Дините имат свойството да натрупват в себе си различните нитрати, които се използват от производителите за ускоряване на узряването им. Нитратите в дините могат да предизвикат силно отравяне, затова те са опасни особено за децата.

Експертите съветват, ако все пак решим да си купим диня, да внимаваме да не е повредена кората ѝ, защото в нея може да се развият опасни микроби и бактерии от почвата. Още едно предупреждение – динята не бива да се смесва с други продукти. Причината е опасността от нарушения в храносмилането, тъй като тя е несъвместима с повечето храни.

Големи рискове за здравето носят и разрязаните дини, защото едва ли някой търговец ги мие преди това и използва стерилни ножове и повърхности, като така създава идеална среда за разпространението на бактерии.

Сподели във Facebook