Разконспирирай мазнините
Всеизвестно е, че бургерите, пържените картофи и пицата са много мазни.
Малцина обаче знаят, че някои зеленчуци и полезни риби съдържат голямо количество мазнини.
Въпреки че не всички са вредни, мазнините играят важна роля в диетата и те също като калориите трябва да се пресмятат. Грамажът на поетите мазнини е също толкова важен, колкото и калориите.
Какво е нормалното количество мазнини, което може да се поема?
Препоръчва се мазнините да не съставляват повече от 30% от дневните калории. Това твърди д-р Ан Уулф от Медицинския университет във Вирджиния. При 2 хиляди калории това означава по-малко от 65 грама мазнини на ден. Обикновено хората поемат обаче много повече.
Възприето е мазнините да се делят на “добри” и „лоши”.
Лошите са наситените и трансмазнините, които се свързват с редица здравни проблеми (сърдечни болести, диабет и затлъстяване).
Добрите мазнини – ненаситените, предпазват от тези заболявания. Това не означава, че може да се приемат в неограничено количество, защото от всички видове мазнини се напълнява.
Старайте се повечето от мазнините, които приемате, да са ненаситени, наситените да са по-малко от 20 грама и да не ядете почти никакви трансмазнини.
Подробно за количеството мазнини, което се съдържа в храните, четете в www.health.bg.