Реабилитираха микровълновата печка
Малко след появата на микровълновите печки тръгнаха и слуховете за вредата, която могат да нанесат на здравето ни. Въпреки това удобният електроуред присъства почти във всеки дом. За щастие специалистите вече препоръчват активно да ползваме микровълновите печки, не само защото пестят време при приготвянето на различните продукти.
А е известно, че колкото е по-кратка термичната обработка, толкова по-малко се разрушават полезните съставки на храните. Учените съветват да използваме микровълновите печки за дезинфекция на съдовете или на дъската за рязане, която е любимо място на много опасни бактерии. За да ги унищожим, според учени от университета в Уисконсин са достатъчни пет минути в микровълновата печка. Същото се отнася и за гъбите, с които мием съдовете, но като им добавим малко оцет. (ЖД)