Здраве

12 Януари 2010

3751

Животът днес

Ремонтът ви сродява с Менделеевата таблица

Строителните и облицовъчните материали насищат дома ви с отровни вещества

Направили сте ремонт вкъщи и като че ли всички са доволни, но чувствате, че нещо не е наред. Боли ви главата, наляга ви сънливост, гърлото ви дращи. Накрая осъзнавате, че в дома ви са се появили нови миризми. Дали те не са виновни за дискомфорта, който усещате?
Според експертите замърсеността на въздуха в жилищните помещения понякога превишава външната 2-4 пъти. При това 80% от химическите вещества се появяват в домовете благодарение на строително-облицовъчните материали.

Най-евтиното подово покритие е линолеумът, но нискокачественият насища въздуха с бензол и етилбензол. При висока концентрация те могат да предизвикат рак, както и заболявания на кръвта. Отделят се още вещества като ксилол и толуол , които в по-големи количества също довеждат до заболявания на кръвта, както и на белите дробове или кожата, поразяват и слизестите обвивки в организма на човека.

Канцерогенният винилхлорид, който също се отделя от линолеумите,  действа зле на нервната система. В домашни условия полимерите, а именно от тях е направена евтината подова настилка, се разпадат на мономери, които са много токсични. Процесът се усилва, когато покритието се нагрява (например от радиаторите). Страничните ефекти са главоболие, алергия, нарушения в дишането.

Ксилолът и толуолът са изходни материали за производството на бои, лакове и китове, затова във всяко току-що ремонтирано помещение мирише на тези вещества, които са изключително вредни в големи концентрации.

Миещите се тапети също понякога са токсични. Това става, когато отделят стирол – вещество, което се използва за получаването на синтетични полимери. Неговите изпарения дразнят очите и слизестите обвивки на носа и гърлото. Предизвикват още главоболие, повдигане, световъртеж.

Опасни са и мебелите, които не са от масивно дърво и са без покритие, защото отделят формалдехид – един от най-разпространените замърсители на въздуха в помещенията. Той е потенциално канцерогенно вещество и може да доведе до рак на гърлото и носа. Освен това формалдехидът може да предизвика главоболие, повдигане, алергия. Полираните мебели също не са безопасни. След няколко години покритието се изтрива и формалдехидът започва да се разпространява из въздуха.

Строителните материали като силикатни тухли и фосфогипс може да станат източник на радон – инертен радиоактивен газ, който предизвиква рак на белите дробове.

Как можете да се предпазите?

• Купувайте материали за ремонт от големи специализирани магазини, а не от пазари или сергии. Ако се съмнявате, помолете продавача да ви покаже сертификат за качество.

• Откажете се от линолеума в полза на ламината, а най-добре – на дървения паркет или дюшемето. Това е един от случаите, когато не бива да икономисвате средства, особено ако покривате пода на детска стая или спалня.

• Ориентирайте се към хартиените тапети.

• При избор на бои спрете се на водоемулсионните, алкидните, латексните или полиефирните. Те бързо съхнат и вредните изпарения са по-малко. Старайте се да не нанасяте много слоеве.

• Четете внимателно етикетите със съдържанието на купуваните от вас материали.

• След ремонт проветрявайте по-често.  (ЖЗ)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 85