На пръв поглед разликата между две и пет години не е голяма, но съвсем по друг начин стоят нещата, ако става въпрос за собствения ни живот. Който често хората съкращават, отказвайки да се разделят с вредните си навици. Колко всъщност ни костват те според научните изследвания?

Пушенето е един от най-мощните фактори, влошаващи здравето на хората и предизвикващи различни форми на рак. Изследване, проведено в Канада с помощта на математически модели, показало, че хората, които са подвластни на вредните навици, губят средно 6 години от живота си. Пушачите обаче рискуват да го намалят с цели 32-39%.

Що се отнася до навика да се злоупотребява с храна, то експерти от Великобритания наскоро завършиха 10-годишно проучване с участието на повече от 22 хиляди мъже и жени и установиха, че наднорменото тегло и затлъстяването водят до увеличен риск от сърдечносъдови заболявания, увреждане на ставите, различни видове рак. Хората обаче, които водят здравословен начин на живот, му се радват с 14 години по-дълго.

Обездвижването също отнема някоя и друга годинка дори при нормално тегло. При хората над 50 години редовните физически натоварвания, липса на затлъстяване, пушене и злоупотреба с алкохол удължават живота със 7 години при мъжете и 16 – при жените.

Друга причина за преждевременна смърт може да стане прекалената употреба на червено месо (както и на бързи въглехидрати и подсладени напитки). Изследване, проведено в Германия с участието на 22 хиляди души, доказа, че при хора над 40 години прекомерната употреба на червено месо наред с други вредни навици може да намали продължителността на живота с 18 години при мъжете и 14 – при жените.

Сега за алкохола. Специалистите допускат, че малки количества спиртни напитки биха могли да донесат някаква полза за човешкия организъм, но злоупотребата с алкохола (както показа изследване на японски учени) е сред рисковите фактори, съкращаващи живота на хората с 10 години.

Сподели във Facebook