Здраве

5 Февруари 2019

Животът днес

Някои хора фанатично белят всички плодове и зеленчуци, а други смятат, че в кората им се съдържат най-полезните вещества. Кои са прави?

Ябълки

Най-полезна е кората на червените ябълки, защото тя е богата на много ценните за човешкия организъм пигменти антоциани. Въобще колкото по-ярък е цветът на плода или зеленчука, толкова повече полезни вещества съдържа. В кората на зелените и жълти ябълки има вещества, които притежават леко антибактериално действие и помагат срещу възпалителните процеси. Обелките на всички ябълки са добра профилактика срещу рак на черния дроб, на стомаха и на гърдата, борят се и с наднорменото тегло. Изводът е – ако ябълките са от вашата градина, не ги белете.

Предупреждение:

При ентероколит или язвена болест корите на ябълките може да раздразнят лигавицата на стомаха, да се стигне до спазми и болки. Когато купуваме ябълки от магазина, трябва да ги мием внимателно, а и по-добре да ги обелим, защото в кората им се натрупва химикалите, използвани при промишленото им отглеждане. Освен това те често имат восъчно покритие, което удължава срока им на годност.

Картофи

Когато картофите не се белят, се намалява негативният ефект от съдържащото се в тях нишесте. Причината е в целулозата, която присъства в кората в големи количества. Тя е богата и на много полезни вещества – минерални соли като калций, магнезий, манган, цинк, желязо. Съдържа и витамини – аскорбинова киселина, рибофлавин, тиамин и ниацин.

Предупреждение:

Ако кората на картофите има зелени петна, трябва да се изхвърлят, защото съдържат отровното вещество соланин.

Патладжани

Цветът на този зеленчук се дължи на веществото насунин. То нормализира нивото на желязото в човешкия организъм, намалява риска от сърдечносъдови и онкологични заболявания, предпазва клетките на главния мозък от външни въздействия и забавя образуването на холестеринови плаки. Освен това в кората на патладжаните се съдържа сините пигменти антоциани, които имат противовъзпалителни свойства и подобряват кръвообращението в съдовете на главния мозък. Това понижава риска от психични разстройства особено при възрастните хора. При младите патладжани по-добре кората да не се бели, но при по-старите не бива да се яде.

Предупреждение:

Хора, страдащи от заболявания на бъбреците, черния дроб или жлъчката трябва да избягват патладжаните. Неузрелите също не се препоръчват.

Грозде

То почти винаги се яде с ципата. И правилно! Ципата на червените и розови сортове са богати на най-силния антиоксидант – ресвератрол. Той понижава нивото на свободните радикали в организма, които са главна причина за стареенето, както и за много заболявания. Ресвератролът притежава противораково действие, предпазва нервните клетки и сърцето, бори се в възпаленията. И още – намалява риска от депресии, помага срещу диабет, гарантира млада и еластична кожа.

Предупреждение:

Със сладките сортове не бива да се прекалява, заради високото съдържание на захар. При пациенти с колит, гастрит или язва люспите може да предизвикат дразнене на стомашната или чревна лигавица.

Сподели във Facebook