С новия ексимерен лазер коригираме един диоптър за секунди

С д-р Веселин Даскалов, офталмохирург, разговаря Микаела Въжарова

- Д-р Даскалов, всеки човек ли, принуден да носи постоянни очила или лещи поради късогледство, далекогледство и други очни проблеми, може да се подложи на операция и да си върне нормалното зрение?
- Дали даден очен проблем е отстраним, може да се прецени само след внимателен преглед на конкретния пациент, много точна преценка на състоянието и точен избор на най-подходящата за случая технология. Съвременната очна лазерна хирургия, съвършената апаратура, с която работим, позволяват чрез една много прецизна операция да върнем нормалното зрение, качеството на живот. Това лечение на късогледство, на далекогледство, на астигматизъм се нарича рефрактивна хирургия. Ново направление в нея е катарактната рефрактивна хирургия.

- От кои фактори зависи решението за операция?  
- Основно те са възраст, степен на рефрактивен дефект и начин на живот. Нарушенията на рефракцията са основната причина за лошото зрение. Нека обясня: рефракцията, или пречупването, е оптичен термин. Окото е система от лещи, като всяка има т.нар. фокусно разстояние, на което се формира точният образ при пречупването в нея на светлинни лъчи от безкрайно отдалечени предмети. Това е постоянна величина, зависеща от радиуса на извивката на дадената леща. В здравото око фокусното разстояние е 23,5 мм и точно на това разстояние се намира ретината. При нормално зрение образът на предметите се формира точно върху ретината.

При късогледство образът се формира пред ретината - или е увеличена дължината на окото, или роговицата има по-голяма пречупваща сила и фокусното разстояние е по-малко, или ги има и двете нарушения. При далекогледство образът се формира зад ретината, или роговицата е с по-слаба пречупваща способност. При астигматизма се нарушава сферичността на роговицата, образът, получен от преминалите светлинни лъчи през нея, е изкривен. След 40-годишна възраст настъпват склеротични промени в самата леща на окото, нарушава се способността му да акомодира и се получава четвъртият вид нарушение на пречупването – старческо далекогледство. И то подлежи на корекция. Лъчът на съвременния ексимерен, фемтосекунден лазер свръхпрецизно и щадящо въздейства на роговицата, променя профила й, позволява корекцията на всички видове и степени на рефракцията.

- В кои случаи все пак е изключена такава намеса?
- При наличие на автоимунни заболявания, имунодефицитни състояния, определени системни заболявания, а от страна на очите: когато има едно здраво око, ако дебелината на роговицата не е достатъчна, при глаукома, прогресираща миопия, катаракта, извършвана операция поради отлепване на ретината, herpes simplex и herpes zoster. Относителни противопоказания има при диабетно болни, при хора с кардиостимулатор, бременни и кърмещи, при установени ендогенни психози. Още при остри и хронични възпалителни заболявания на очите, промени в очното дъно, промени в ретината, които изискват профилактична лазерна коагулация.

- В света рефрактивните операции са много масови. Как е у нас?
- И по отношение на опита, който българските офталмохирурзи вече имаме, и по отношение на апаратурата, с която разполагаме, сме в крак със света, вече работим и с трето поколение модерни апарати. Аз съм от първите в България, имали щастието да започнат тази хирургия с влизането й у нас преди вече 18 години. От края на 2013-а МЦ „Пентаграм 2012” разполага с най-новия ексимерен лазер на фирмата Zeiss – Mel-90, с последния софтуер - за корекция на рефрактивните аномалии плюс пресбиопията. Най-ново поколение лазер, един от най-бързите в света. Един диоптър се коригира за по-малко от 3 секунди. За неговото производство са използвани космически технологии.

- Какви са предимствата на лазерната корекция?
- Радикално се решава проблемът с нарушеното зрение, следствие на рефрактивните аномалии. След операцията човек вижда като здрав, очилата стават излишни. Забравяме за контактните лещи. Процедурата е напълно безболезнена. Още на другия ден се възстановяват 80-90% от плануваното зрение. Пациентите се връщат към ежедневието почти веднага. Много са предимствата и си струват.

 



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 92