С плодове срещу деменцията и с витамин С срещу инсулт

Здравословният начин на живот се превърна в мантра за целия цивилизован свят, но в България нещата по традиция  се случват с известно закъснение. Въпреки това все повече хора се интересуват и настояват да знаят какво слагат на трапезата си и съответно с какво зареждат организма си. Затова и любопитството към всяко откритие на специалистите в световен мащаб относно полезността на едни или други хранителни продукти расте непрекъснато. А терминът антиейджинг трайно се намества в речника на българина.
Предлагаме ви последните новости, излезли от лабораториите на експертите, които ще ви помогнат да се ориентирате при избора си на меню.

С плодове, зеленчуци и риба  срещу деменцията

Когато сте на средна възраст и се храните здравословно, това може да предотврати развитието на деменция, пише в. „Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от финландско изследване. Авторите му от университета на Източна Финландия са установили, че ако хората включват изобилие от плодове, зеленчуци и риба в менюто си на и след 40-годишна възраст, рискът за тях от деменция на по-късен житейски етап намалява с внушителните 90 процента.

Проучването разкрива, че повишеният прием на наситени мазнини от масло, сладкиши и нездравословни храни е свързан с отслабване на когнитивните функции и с по-голяма опасност от деменция. Придържането към здравословно хранене на възраст между 40 и 50 години обаче съществено намалява риска от деменция след 60-годишна възраст.

Изследването е първото по рода си в света, посветено на връзката между храненето на средна възраст и вероятността от развитието на невродегенеративното заболяване с напредването на годините. „Правилното хранене е важно през целия живот, а с оглед на риска от деменция е от изключително значение какво включват в менюто си хората на възраст между 40 и 50 години. Тогава настъпват първите промени в мозъка, които могат да доведат до диагнозата деменция след около 20 години”, пишат авторите на проучването, обхванало 2000 души, наблюдавани в продължение на две десетилетия.

Специалистите препоръчват на средна възраст хората да ограничат приема на наситени мазнини и да ги заменят с ненаситени, за да се предпазят от деменция. Умерената консумация на кафе - между три и пет чашки дневно, също се свързва с понижен риск от деменция и болестта на Алцхаймер по-късно в живота. Изследователите отново подчертават, че е важно в менюто да преобладават плодове, зеленчуци и риба, а да се изключат продукти като преработени меса, сладки неща и подсладени газирани напитки.

Омега-3 подобрява съня

Консумацията на мазни риби или приемът на омега-3 мастни киселини под формата на добавки може да допринесе за подобряването на съня. Такива са резултатите от проучване на британски специалисти. Изследването е обхванало 362 деца, които в продължение на 16 седмици всекидневно приемали под формата на добавка докозахексаенова киселина (основната омега-3 мастна киселина в мозъка, извлечена от водорасли) или плацебо. Специалистите са установили, че подрастващите, които приемали добавката, са спали средно с един час повече нощем и са се будили по-рядко в сравнение с децата на плацебо. Професор Пол Монтгомъри от изследователския екип обяснява, че отделяните в тялото вещества от омега-3 и омега-6 мастните киселини играят ключова роля за регулирането на съня.

Предишни проучвания са показали, че ниските пропорции на докозахексаенова киселина са свързани с понижени нива на хормона на съня мелатонин.

Черният шоколад бори склерозата

Диетолозите отдавна доказаха, че употребата на черен шоколад в умерени количества е изключително полезна за здравето. Група учени от Холандия съвсем наскоро откриха още предимства на какаовия продукт - намалява риска от развитието на атеросклероза, възстановява гъвкавостта на артериите и предотвратява прилепването на левкоцитите към стените на кръвоносните съдове. Научноизследователска група от Института по хранителни продукти провела експеримент с мъже с наднормено тегло на възраст от 45 до 70 години.

Те били разделени на две групи. Участниците в първата употребявали всеки ден в продължение на четири седмици по 70 грама тъмен шоколад, а от втората група консумирали специален тъмен шоколад с високо съдържание на флавонол - природен окислител, влизащ в състава на какаото. И в двете групи  било установено снижаване на медицинските показатели за риск от развитие на атеросклероза. Освен това учените доказали, че употребата на продукти, съдържащи флавонол, като шоколад, червено вино и някои плодове, намалява опасността от диабет тип 2.

Вегетарианството е най-краткият път към ниското кръвно

Кръвното налягане на вегетарианците е по-ниско от това на хората, употребяващи месо, съобщиха японски учени. Резултатите от анализ, направен от тях на седем клинични изследвания и множество експерименти с участието на повече от 21 хиляди души, показват, че вегетарианският начин на живот помага за регулиране на кръвното налягане. При хората, изключили месото от менюто си, и диастолното, и систолното кръвно налягане са по-ниски от тези на другите участници в експериментите, които не се придържат към вегетарианството.

Витамин С понижава риска от инсулт

Употребата на продукти с високо съдържание на витамин С, като чушки или броколи, е свързана с понижен риск от инсулт, установиха специалистите. Те провели сравнителен анализ между 65 пациенти, прекарали инсулт, и 65 здрави хора. На участниците и в двете групи било измерено нивото на витамин С в кръвта. Оказало се, че хората, които са преживели инсулт, са с най-ниски показатели на нивото на витамин С. При здравите той бил в нормата.

Експертите направили извода, че дефицитът на витамин С може да се смята за фактор, носещ риск от инсулт, заедно с високото кръвно налягане, употребата на алкохол и наднормено тегло. (ЖД)


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 92