Често, ставайки сутрин от леглото, много хора започват да гадаят какво и защо са сънували. А разпространените в интернет съновници са толкова категорични в тълкуванията си, като че ли са научно доказани и неоспорими. Ако сънуваш, че ти пада зъб например, ще се разболееш, рибата предсказва нов член на семейството, змията – опасен враг.

Как се раждат сънищата

Човешкият мозък е така устроен, че не почива даже по време на сън. Затова и се появяват сънищата – добри или лоши, близки до реалността или съвсем фантастични. Учените доказаха, че в процеса на съня мозъкът подава случайни импулси, които сам преобразува в картини.

Според специалистите сънят е изцяло плод на човешкото въображение и фантазия. Той може да бъде интерпретация на нещо, което ни е направило силно впечатление през деня или далечен спомен, който мозъкът ни е извлякъл от нашата памет като от папка с файлове.

Сънищата могат да се раждат и от силата на мисълта. Понякога човек докато спи вижда неща, за които отдавна мечтае – сватба, раждане на бебе, професионална изява. Причината е, че всичките ни мисли се записват в главата ни и през нощта мозъкът ги преобразува в сюжети с щастлив край или в кошмари.

Сънищата отражение на реалността ли са?

Излиза, че сънищата ни са деформирана реалност, която ни обкръжава, преминала през филтъра на мислите и стремежите на човека. Според експертите това не е съвсем така. В редица случаи сънищата нямат никакво смислово натоварване. Това се случва, когато човек е болен, подложен на стрес, силна преумора или е под влияние на алкохола. Тогава мозъкът отговаря на необичайното състояние с ярки сънища. Когато те са абсолютно неадекватни и нелогични, значи организмът ни подава сигнал за тревога. В тези случаи трябва да си починем и добре да се наспим. Външните фактори понякога също оказват влияние.

Пророчествата не се случват по време на сън

Въпреки че човешкият мозък все още е прекалено малко изучен, специалистите са категорични, че сънищата не са пророчески. Те са следствие от впечатленията на хората, затова и отразяват миналото, но не и бъдещето. Затова експертите съветват да не обръщане никакво внимание на съновниците, те са псевдонаука и нямат никакво отношение към реалността. Затова не се терзайте, когато ви се присъни починал роднина или невиждан звяр. Всичко това е плод на вашето съзнание и няма никакво отношение към бъдещето.

Експертите твърдят, че стресиращите сънища се появяват по-често при хора със слаба психика. Спокойните и уравновесени хора спят здраво и през нощта нищо не виждат, а ако им се случи, това не са ярки сънища. Помнете, че не е задължително те да се появяват всяка нощ. Човек с нормално психическо здраве запомня сънищата си не по-често от 1-2 пъти в месеца. Ако това ви се случва непрекъснато, обърнете се към специалист, вашите нерви определено са разклатени.

Сподели във Facebook